Familie Röell verbaasd en blij na terugkeer gestolen kunst

BILTHOVEN - Verbazing, euforie, gerechtigheid, trots en blijheid, zo omschrijft Jaap Röell wat hij voelde toen hij hoorde dat de laatste twee gestolen schilderijen van zijn moeder terecht zijn. Maandag werd bekend dat de in 1999 geroofde doeken vorige week zijn gevonden in een loods in Leeuwarden.
De schilderijen werden samen met vijf andere kostbare kunstwerken buitgemaakt bij een gewelddadige roofoverval in Bilthoven. Röells moeder, die toen 84 jaar was, is de schok nooit meer te boven gekomen. "Ze heeft zich er overheen gezet, maar het bleef een traumatische ervaring", zegt Röell. "Ze vond het vooral ontzettend jammer dat ze de schilderijen niet meer kon bekijken."

HUISZOEKING

Vlak voor de eerste partij schilderijen in 2012 werd teruggevonden overleed jonkvrouw Röell. Vorige week werden de twee nog vermiste doeken van de adelijke familie aangetroffen, toen de politie in Leeuwarden een huis doorzocht. Ze lagen opgeborgen in een loods.
De inval in Friesland was eigenlijk opgezet om wapens te vinden. Een bijzonder gelukkig toeval, vindt Röell: "Als die mijnheer nou zo slim was geweest om die twee schilderijen in zijn huiskamer op te hangen, dan was de politie er waarschijnlijk aan voorbij gelopen. Maar als je ze verbergt in een loods, dan is dat verdacht. Hij had er veel beter al die tijd van kunnen genieten."

TWINTIG JAAR

Voor Röell maakt de vondst vooral weer eens duidelijk dat diefstal uiteindelijk niet loont. "En dit is zelfs nog relatief snel. Van een kunstroof komen er vaak pas na dertig of veertig jaar sporen terug. Nu heeft het een kleine twintig jaar geduurd."
Wat er nu met de schilderijen gebeurt is nog niet duidelijk. Jaap Röell en twee andere erfgenamen moeten daar samen een besluit over nemen. Mogelijk wil een van hen de kunstwerken thuis ophangen.

Nabestaanden verbaasd en blij over terugkeer geroofde schilderijen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.