RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Zorgechtpaar verdacht van miljoenenfraude met PGB's

VLEUTEN - De politie heeft drie verdachten aangehouden voor grootschalige PGB-fraude. Het gaat om een echtpaar (61) uit Amersfoort en een 37-jarige vrouw uit Vleuten.

Het stel stond aan het hoofd van Fundament, Dragers in Zorg. Ze hebben mogelijk voor 2,5 miljoen euro gefraudeerd. Verder rechercheonderzoek moet uitwijzen wat het precieze bedrag is.


VERSTANDELIJK BEPERKTEN

De verdachten claimden geld uit het Persoonsgebonden Budget van hun cliŽnten bij het zorgkantoor, maar daar stond geen of nauwelijks zorg tegenover. In de meeste gevallen betrof het cliŽnten met een verstandelijke beperking. Sommige kunnen ook niet lezen.

De daden van de verdachten begonnen op te vallen toen ze diverse bankrekeningen openden. De bank tipte de politie. Ook familieleden van zorgvragers trokken aan de bel. Zij klaagden erover dat ze geen inzicht kregen in de financiŽn.

De signalen van fraude leidden op 30 maart tot invallen door de politie en de Inspectie SZW in een woning met kantoorruimte aan de Matthias Withoosstraat in Amersfoort en een woning annex kantoor aan de Battutalaan in Utrecht. Op vier woningen in Houten, een woning in Utrecht en een pand in Duitsland werd beslag gelegd.

Een advocaat begeleidt 74 cliŽnten en ex-cliŽnten. Ook het Zorgkantoor heeft aangifte gedaan.

Fundament is al in 2014 gestopt met het verlenen van zorg. De cliŽnten zijn overgegaan naar Reinaerde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht