"Huis Doorn met opheffen bedreigd"

DOORN - Huis Doorn wacht met spanning Prinsjesdag af. Volgende week dinsdag wordt duidelijk of het museum over de Eerste Wereldoorlog en het landgoed kan blijven voortbestaan. Het kasteeltje kreeg in 2013 al de helft minder subsidie en dat dreigt nog minder te worden.
Het museum schakelde een onderzoeksbureau in om te kijken of Huis Doorn kan blijven voortbestaan als nog verder wordt bezuinigd. De conclusie is dat de beheer-, behoud- en publieksfuncties dan niet langer fatsoenlijk kunnen worden uitgevoerd, zelfs niet met de 180 vrijwilligers die bij het museum actief zijn.

NOODKLOK

Directeur-bestuurder Herman Sietsma luidde vorige week al de noodklok in dagblad Trouw. Hij zegt dat subsidiegevers voor kleine museum zoals die van hem wispelturig zijn. Huis Doorn is een rijksmuseum en dat maakt het er voor Sietsma ook niet makkelijker op.
"Daardoor investeert het ene onderdeel van het Rijk nu vier miljoen euro in het parkbos en gebouwen van Huis Doorn, terwijl door beleid van het andere onderdeel, het ministerie van OCW, het museum (opnieuw) in gevaar is", zegt hij in de krant.

GROEI

Huis Doorn kreeg afgelopen jaar 40.000 mensen op bezoek, meer dan in 2013. Toen werd de subsidie van 468.000 euro verlaagd met 55 procent. Door de instroom van vrijwilligers kon het museum openblijven, maar nu dreigt OCW opnieuw 15 procent te bezuinigen. Het museum vraagt al 12 euro per bezoeker entree.
Huis Doorn is het kasteel waar Duitse ex-keizer Wilhelm II jarenlang in ballingschap heeft gewoond. Hij vulde het gebouw met 59 treinwagons vol kunst en meubilair uit paleizen in Berlijn en Potsdam en dat is te zien voor het publiek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.