RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Fraudeverdachte werkt nog steeds met PGB's

1/2
AMERSFOORT/VLEUTEN - Een van de verdachten van de grootschalige PGB-fraude met zorginstelling Fundament, Dragers in Zorg, is betrokken bij een nieuwe instelling die ook op persoonsgebonden budgetten draait.

Dinsdag werd bekend dat het 61-jarige echtpaar P. uit Amersfoort en hun 37-jarige dochter Marieke O. uit Vleuten worden verdacht van fraude. Volgens het Achmea Zorgkantoor gaat het om een bedrag van ongeveer 2,5 miljoen.


ZORGKANTOOR

In 2014 werden de budgetten van circa honderd cliŽnten van Fundament ingetrokken. Volgens het zorgkantoor kregen ze niet de zorg die ze declareerden. Het betrof vooral mensen met een verstandelijke beperking. Fundament deed ook de boekhouding voor hen.

Het vermoeden bestaat dat de bedrijfsleiding op die manier een groot deel van het PGB-geld verduisterde. Door het intrekken van de subsidies staakte Fundament de werkzaamheden. De cliŽnten gingen grotendeels naar zorginstelling Reinaerde.


INVALLEN

Eind maart waren er in verband met het onderzoek naar de vermoedelijke fraude door Fundament diverse invallen in woningen en kantoren waarop ook beslag werd gelegd.


MATTHIAS ZORG

In Amersfoort is dochter O. inmiddels de instelling Matthias Zorg gestart in een oud klooster in het Soesterkwartier. Ze doet dat samen met haar broer.

Matthias Zorg is volgens de Inspectie Gezondheidszorg ook afhankelijk van persoonsgebonden budgetten. De instelling is van plan op korte termijn een nieuw project te starten rond Boerderij De Hoef in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn.


REACTIE

"Door het naar Fundament gestarte onderzoek is Fundament in financiŽle problemen geraakt en zijn de activiteiten binnen die onderneming noodzakelijkerwijs gestaakt", laat de broer van Marieke O. weten, de directeur bij Matthias Zorg.

"Alle clienten zijn ondergebracht bij Reinaerde. Doordat Fundament zijn activiteiten gestaakt heeft, is er voor wat nu is Matthias Zorg de mogelijkheid ontstaan om de huurovereenkomst van het nonnenhuis over te nemen. Een andere connectie met Fundament is er niet.De IGZ is al een keer bij ons langs geweest en heeft een uitstekend oordeel gegeven betreffende de zorg. Dit rapport is op internet beschikbaar."

Het zorgkantoor laat weten dat in gevallen van een doorstart na fraude, de declaraties van zo'n nieuwe instelling extra gecontroleerd worden. "In verband met het lopende onderzoek naar Marieke O. en haar rol als werknemer bij Fundament gaat Matthias Zorg een onafhankelijke partij benaderen om gedurende het onderzoek toezicht te houden op de organisatie", aldus het bedrijf.

"Marieke O. is inmiddels op uitnodiging gehoord door de politie en er hardgrondig van overtuigd dat zij op juiste wijze gehandeld heeft bij Fundament en dat haar terzake geen strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt. Op advies van haar advocaat worden lopende het onderzoek verder geen uitspraken gedaan", laat haar broer weten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -