"Helft slachtoffers verkrachting eerder misbruikt"

UTRECHT - Bijna de helft van de verkrachtingsslachtoffers die zich hebben gemeld bij het Centrum Seksueel Geweld, locatie Utrecht, blijkt eerder te zijn misbruikt of mishandeld.
Het centrum hoopt dat mensen die opnieuw slachtoffer zijn geworden zich niet te veel schamen om opnieuw aan de bel te trekken. "We hopen dat mensen zich bij ons blijven melden als hen dit overkomt", zegt Walter van Kleef, landelijk Programmamanager Zeden bij de politie. "We willen een veilige setting creëren zonder oordeel, met als doel: waarheidsvinding."
Van Kleef zegt dat het cruciaal is dat slachtoffers zich zo snel mogelijk melden. Dan kan de politie beter onderzoek doen, maar het is ook belangrijk om zo snel mogelijk psychische hulp te krijgen, zegt hij. "Wij geloven dat goede hulpverlening helpt bij traumaverwerking en het voorkomen van herhaald slachtofferschap."

EXTRA KWETSBAAR

Volgens psycholoog Iva Bicanic, landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld, maakt een trauma slachtoffers extra kwetsbaar. Ze roept slachtoffers dan ook op om zich snel te melden zodat de hulpverlening snel op gang kan komen. Het Centrum Seksueel Geweld komt binnenkort met een campagne om slachtoffers daarop te wijzen.
Het Centrum Seksueel Geweld bestaat vanaf volgend jaar uit 16 centra door het hele land, waaronder Utrecht, die 24 uur per dag bereikbaar zijn. Bij centrum werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting specialistische zorg te geven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.