RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vluchtelingen wennen aan Biltse woonwijk

1/2
DE BILT -

De nieuwe bewoners van de Essenkamp in De Bilt beginnen te wennen aan hun omgeving. Achttien asielzoekers met een status om in Nederland te verblijven, wonen hier in een voormalig gezondheidscentrum midden in een woonwijk.

Het is een initiatief van buurtbewoonster Carolien Winters en haar buren. Vrijwilligers leren de vluchtelingen Nederlands en begeleiden ze bij het regelen van allerlei praktische zaken.


DELEN

Manar Almansour uit Syrië woont in een van de tien kamers in het oude gezondheidscentrum, samen met Dina. De keuken, de badkamer en andere faciliteiten in het pand deelt hij met de andere statushouders.

Manar zat eerst in Ter Apel, maar heeft het in De Bilt meer naar zijn zin. "Ik heb mij laten verleiden door de omgeving hier. Dat was heel belangrijk voor mij. Voor een kortere periode is het heerlijk hier."


BRUG

De statushouders hebben een contract voor vijf jaar getekend, maar Manar verwacht niet zo lang te blijven. "Dit project zou een brug moeten zijn tussen twee fasen. Met anderen wonen in een pand met tien kamers, dat levert op de lange termijn zeker problemen op." .


GOED VOORBEELD

Het buurtinitiatief is zeer welkom in de gemeente De Bilt. Wethouder Madeleine Bakker-Smit: "Ik hou er enorm van als mensen initiatieven ontwikkelen die ook nog breed gedragen worden in de buurt. Dus als dit goede voorbeeld tot andere goede voorbeelden leidt zijn we daar als gemeente alleen maar heel blij mee."


ONDERDAK

De Bilt moet onderdak bieden aan 148 statushouders. Dankzij het buurtinitiatief staat de teller nu op 68. Nog negentig statushouders moeten een plek in de gemeente krijgen.

Volgens de wethouder zullen kantoorpanden worden omgebouwd tot tijdelijke huisvesting. Daarnaast moet de gemeente vaart maken met de woningbouwplannen in De Bilt, want er is een tekort aan sociale woningbouw.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -