Utrechtse Heuvelrug nog niet overtuigd van ecoduct

De N227 tussen Doorn en Maarn.
De N227 tussen Doorn en Maarn. © RTV Utrecht
MAARN - Een ecoduct tussen Maarn en Doorn moet ervoor zorgen dat dieren veilig de N227 over kunnen. Een idee van de provincie, die zo de verbinding met de Ecologische Hoofdstructuur wil maken. Maar de lokale politiek loopt er nog niet warm voor. Donderdagavond bespreken ze het plan.
Het ecoduct kost de provincie Utrecht 3 á 4 miljoen euro. De gemeente hoeft niets te betalen, maar toch is de raad verdeeld. Groenlinks/PVDA is voor. "Als je nagaat hoeveel geld er gaat naar asfalt, is dit echt een schijntje." De VVD is tegen. "Voor die 4 miljoen moeten er toch goedkopere alternatieven te vinden zijn."

BOMENRIJ

Voor de bouw van het ecoduct moeten een paar bomen langs de N227 gekapt worden. Dat vindt de natuurvereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk zonde. Normaal zijn ze voor ecoducten, maar deze zien ze liever niet: "Een stukje beleving van Maarn naar Doorn gaat weg."
Volgens Richard Zweekhorst, de voorzitter van de vereniging, mist een aansluiting op leefgebieden van de dieren in het plan. "Er is geen verbinding in de biotopen. De heidelibelle gaat echt het productiebos niet in, om het heideveldje daarachter te bereiken."

ALTERNATIEVEN

Donderdagavond praat de raad over het ecoduct. De Lokale VVD en de natuurvereniging zinspelen op alternatieven. Zoals een wildstoplicht en tunnels voor dassen en marters. Die oplossing kost slechts enkele tienduizenden euro's. "De dieren die in het ecoduct oversteken, zijn dieren die in elke leefomgeving kunnen leven. De alternatieven zijn tien procent van de kosten en werken dan even goed", sluit Richard af.


Verslaggever Marco Geijtenbeek in Utrecht is Wakker langs de N227 bij Maarn (I)
Verslaggever Marco Geijtenbeek in Utrecht is Wakker langs de N227 bij Maarn (II)
"Er zijn goedkopere alternatieven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.