Amerikaanse D-Day-vlag nieuw topstuk Nationaal Militair Museum

SOESTERBERG - Een Amerikaanse vlag die heeft gewapperd op het marineschip dat tijdens D-Day in juni 1944 de invasievloot leidde, is aangekomen in Soesterberg. Donderdagmiddag werd het relikwie met militair ceremonie door Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert overgedragen aan het Nationaal Militair Museum (NMM).
De Amerikaanse vlag met 48 sterren was jarenlang in handen van de toenmalige luitenant ter zee Howard van Beek. De veteraan, met een Nederlandse vader, stierf in 2014. De vlag kwam daarna op een veiling terecht en werd gekocht door een Nederlandse familie. Die geeft het relikwie nu in bruikleen aan het NMM.

KEERPUNT

"Deze vlag is een unieke getuigenis van een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog en daarmee een heel belangrijk deel van onze geschiedenis", zegt NMM-directeur Hedwig Saam. "Het is letterlijk een cadeau dat de vlag hier nu is." Hij geeft de vlag een ereplek in zijn museum.
Ook Paul van Vlijmen, directeur van de overkoepelende Stichting Defensiemusea, vindt de vlag heel bijzonder. "De herkomst maakt dat het een soort relikwie is: hij was op de plaats waar het gebeurde", zegt hij. "Het is fantastisch dat de vlag er is, dit is een eerbetoon aan de mensen die ooit voor onze vrijheid gezorgd hebben."

VETERANEN

Bij de ceremonie waren twintig D-Day veteranen aanwezig. Amerikaan George Smilanich vocht als 20-jarige mee in een tankdivisie. "Het is een eer om hier vandaag te zijn. Ik vind het mooi dat iedereen zo dankbaar is."
Ook de Brit Alan King is erbij. Hij laat een oude foto zien van hem en kameraden, genomen na de oorlog. Deze brengt veel herinneringen op. "Veerrtig jaar lang heb ik de oorlog uit mijn hoofd geband, ik wilde er niet aan denken."
Toen King hoorde over deze ceremonie wilde hij daar toch graag bij zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.