Verkeerstuin Transwijk hoopt op extra geld

UTRECHT - In de verkeerstuin van Park Transwijk worden vanaf oktober toch weer lessen gegeven. De gemeente Utrecht stopte de subsidie, maar buurtbewoners, vrijwilligers en organisaties in het park sloegen de handen ineen. Dat werd beloond met een finaleplaats van het Stimuleringsfonds XL van de Rabobank. De tuin maakt daarmee kans op 10.000 euro.
De vrijwilligers zijn al maanden in tuin aan het werk. "Dat doen wij omdat dit een unieke plek is," vertelt Astrid van Maarseveen. Als klein kind heeft ze hier zelf nog gefietst en nu is ze bezig om de tuin weer open te krijgen. "Mensen krijgen hier de kans om aan het verkeer te wennen."
Marten Jan Heida uit Lunetten is blij dat de verkeerstuin weer open gaat. Samen met zijn zoon fietste hij al een rondje. "Voor mij is het een stukje nostalgie. Voor mijn zoontje de mogelijkheid om wat te leren."

VLUCHTELINGEN

De verkeerslessen die binnenkort weer worden gegeven zijn overigens niet alleen meer voor schoolkinderen. Ook ouderen en vluchtelingen zijn welkom. Volgens mede-initiatiefnemer Hans Pijl ontstaat zo een omgeving waarin die groepen zich veiliger kunnen voelen in het verkeer.
In de vernieuwde verkeerstuin komt ook een horecagelegenheid en werkplaats. Daar kunnen mensen tegen gereduceerd tarief hun fiets laten repareren door vrijwilligers en mensen met een leerwerkplek.
Volgens de initiatiefnemers is de werkplaats geen oneerlijke concurrentie met gewone fietsenmakers. "Je moet het zien als een repaircafé. Wij hebben geen winstoogmerk: het gaat erom dat mensen kunnen leren hoe zij hun fiets repareren."

KINDERFIETSEN

Als de verkeerstuin de 10.000 euro van de Rabobank zou winnen, is dat volgens Van Maarseveen een mooi steuntje in de rug. "We hebben nog verschillende spullen nodig, zoals kleine skeltertjes en kinderfietsen."
Behalve de verkeerstuin zijn ook Energie-U, In Between Café, Money Ways, Power by Peers, Studenten moven in Utrecht, Van grond tot mond bus en de Voedseltuin Overvecht genomineerd.
Op 1 november wordt bekend wie de winnaar is. Ook als de verkeerstuin de prijs niet wint, gaat de tuin gewoon weer open.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.