Vanaf maart niet opnieuw inchecken Valleilijn

PROVINCIE UTRECHT - Vanaf maart volgend jaar hoeven treinreizigers niet opnieuw in te checken als ze overstappen van de NS op de Valleilijn of andersom. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer.
De NS en Connexxion wilden al eerder een proef doen met enkelvoudig inchecken, maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gooide roet in het eten. Die vond dat er teveel werd samengewerkt en gaf alleen toestemming als de pilot na een jaar zou worden teruggedraaid. Dat is niet alleen erg duur voor de vervoersbedrijven, maar zorgt ook voor ergernis bij reizigers, zegt Dijksma.
De ov-bedrijven werken daarom aan een alternatief waarbij reizigers zich met de ov-chipkaart en de mobiele telefoon kunnen registeren bij een derde partij. Die beheert de gegevens en de NS en Connexxion krijgen geen inzage in de gegevens van de reizigers. De overstappassagiers van de Valleilijn ontvangen een factuur achteraf.
Nu moeten reizigers tussen Amersfoort en Ede-Wageningen eerst uitchecken en daarna heel snel weer inchecken. Dat zijn veel handelingen die regelmatig voor problemen zorgen. Het nieuwe systeem moet daar een einde aan maken. Er liggen nog veel vragen over de consequenties van het nieuwe systeem en daarom moeten overstapreizigers tot maart dubbel blijven in- en uitchecken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.