Raad Heuvelrug stemt voor komst ecoduct N227

UTRECHTSE HEUVELRUG - Het ecoduct over de N227 tussen Maarn en Doorn lijkt er te komen. Een meerderheid in de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug heeft zich donderdag achter het plan van de provincie geschaard. Sommige partijen vinden het plan geldverspilling.
Het ecoduct kost de provincie Utrecht 3 á 4 miljoen euro. De gemeente hoeft niets te betalen, maar toch was de raad verdeeld. Groenlinks/PVDA is voorstander. "Als je nagaat hoeveel geld er gaat naar asfalt, is dit echt een schijntje."
De VVD stemde tegen de komst van het ecoduct. "Voor die 4 miljoen moeten er toch goedkopere alternatieven te vinden zijn." De partij diende een alternatief plan in voor een tunnel, maar dat haalde het niet.
Uiteindelijk gaf D66 de doorslag. De fractie was verdeeld en had vooraf haar standpunt niet laten weten. Uiteindelijk stemde enkele DD6-raadleden voor en enkelen tegen. Daardoor werd het plan met 13 tegen en 15 stemmen voor aangenomen.

BOMENRIJ

Voor de bouw van het ecoduct moeten een paar bomen langs de N227 gekapt worden. Dat vindt de natuurvereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk zonde. Normaal zijn ze voor ecoducten, maar deze zien ze liever niet: "Een stukje beleving van Maarn naar Doorn gaat weg."
Volgens Richard Zweekhorst, de voorzitter van de vereniging, mist een aansluiting op leefgebieden van de dieren in het plan. "Er is geen verbinding in de biotopen. De heidelibelle gaat echt het productiebos niet in, om het heideveldje daarachter te bereiken."
De provincie wil met het ecoduct een verbinding maken met de Ecologische Hoofdstructuur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.