Veenendaal maakt zich op voor eerste koopzondag

VEENENDAAL - Veenendaal schrijft komende zondag geschiedenis. De winkels in de stad mogen dan voor het eerst in de historie hun deuren openen. Hoewel er zeker geshopt kan gaan worden, gaan lang niet alle winkels open. Uit een peiling blijkt dat ongeveer de helft van alle zaken van plan is mee te doen aan de koopzondag.
Een van de winkels die niet open gaat is Bakker Bart. Ondernemer Martijn van Gelder is daar duidelijk over. "We vinden allereerst dat je op zondag niet hoort en hoeft te werken. Ten tweede heb ik thuis een gezin zitten die me op zondag nog wil zien. Verder heb ik de rust hard nodig om me op zondag weer op te laden voor de nieuwe week."

HORECA

Maar niet alle Veenendaalse ondernemers denken daar zo over. Van de 220 winkels gaan er waarschijnlijk zo'n 120 open. Ook gaan er nog veel horecagelegenheden open.
Het publiek kan zondag onder meer terecht in de Veenendaalse vestiging van winkelketen Purdey, zegt filiaalmanger Rolien van de Koot. "Omdat wij er voor onze klanten willen zijn op momenten dat andere winkels ook open zijn. Bovendien maken wij deel uit van een keten met andere winkels én die zijn ook open op zondag."

COLLEGECRISIS

De Veenendaalse koopzondag kwam er niet zonder slag of stoot. De politiek was de afgelopen jaren tot op het bot verdeeld en er dreigde zelfs een
over het dossier. Maar uiteindelijk ging de raad akkoord met de koopzondagen.
Maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo mogen winkels alleen open op de zondagen met grote evenementen en dat zijn er slechts een paar per jaar, zegt Rineke Sloetjes van Promotie Veenendaal. "Dit jaar zijn het er in totaal twee. Volgend jaar zijn het er vier. Daarna wordt de proef geëvalueerd."

FACEBOOK

Wat er eind volgend jaar ook besloten wordt, Bakker Bart blijft gewoon dicht op zondag. Volgens Van Gelder hebben de meeste van zijn klanten daar begrip voor. Een Facebookbericht over zijn besluit kan dan ook op veel sympathie rekenen. "We hebben ongeveer 17.000 views op onze site en veel mensen die reageren steunen ons."
Kledingwinkel Purdey gelooft juist erg in de kracht van de koopzondag. Maar filiaalmanger Van de Koot kan nog niet precies inschatten hoeveel klanten haar winkel ook echt zullen vinden. "We hebben er natuurlijk veel ruchtbaarheid aangegeven, dus we hopen op veel publiek. Maar het is voor ons natuurlijk ook afwachten."

RHENEN

De koopzondag ligt trouwens niet alleen gevoelig in Veenendaal. In Rhenen werd
nog uitvoerig gedebatteerd over deze openstelling. UIteindelijk koos de raad ervoor dat alleen supermarkten en bouwmarkten voortaan op zondag open mogen.

"Ik heb thuis een gezin zitten die me op zondag wil zien"
"Een historische dag voor Veenendaal"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.