RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Onthulling monument oorlogsslachtoffers Willem Arntsz Hoeve

1/2
DEN DOLDER -

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven psychiatrische patiŽnten onder erbarmelijke omstandigheden in de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Velen van hen kwamen om het leven, maar er is pas recent onderzoek naar deze groep oorlogsslachtoffers gedaan. Vrijdagmiddag wordt een monument onthuld om hen te herdenken.

Volgens de zorginstellingen Altrecht en Reinaerde is het belangrijk dat er een gedenksteen komt voor de overleden patiŽnten."Voor henzelf, voor hun familie en vrienden, voor de inwoners van Den Dolder en voor medewerkers van toen en nu is deze erkenning persoonlijk en maatschappelijk van groot belang."


ERBARMELIJK

Er was tot dusver nog maar weinig bekend over de oorlogsjaren in de Willem Arntsz Hoeve. Altrecht en Reinaerde zijn daarom gaan uitzoeken wat er precies is gebeurd. "Uit ons research blijkt dat enkele honderden mensen door verwaarlozing en onder erbarmelijke omstandigheden en anoniem zijn gestorven. Bewust of onbewust hebben we hen daarmee uitgesloten van de geschiedenis van toen en uitgesloten van de betekenisvolle verhalen van nu."

Het kunstwerk dat vrijdagmiddag onthuld wordt moet bijdragen aan de erkenning van de slachtoffers. Burgemeester Koos Jansen van Zeist en aan aantal nabestaanden zijn daarbij aanwezig. Het monument is ontworpen door Christoph Seijfferth.


RESULTATEN

Het onderzoek naar de oorlogsjaren in de Willem Arntsz Hoeve is inmiddels nagenoeg afgerond. De resultaten worden gepubliceerd in een boek dat eind dit jaar zal verschijnen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -