Utrecht centraal tijdens Nationale Sportweek

UTRECHT - Utrecht is volgende week het middelpunt van de Nationale Sportweek. Daaraan doen in heel Nederland 9000 verenigingen en een miljoen mensen mee. De stad is gastheer van het landelijke sportevenement dat zaterdagmiddag begint met een 'openingsrun' door het centrum van Utrecht.
De aftrap zaterdag wordt gegeven door sportpromotor Arie Boomsma en de Utrechtse wethouder sport Paulus Jansen. Hij is blij dat Utrecht gaststad mag zijn. "We hebben natuurlijk met de Tour de France aangegeven dat we best veel mensen aankunnen."
De hele week zijn er allerlei activiteiten, maar een van de Utrechtse hoogtepunten is op donderdagavond, zegt Jansen. "Een aantal dappere types gaan proberen de Domtoren zo snel mogelijk te beklimmen. Het record staat op 2,28 minuut. Dat is al 30 jaar oud." De 62-jarige wethouder gaat zelf ook een poging doen om het record te verbreken.
Jansen zegt dat de gemeente al veel doet om mensen in beweging te krijgen. "Waar we heel veel tijd en geld in steken is om de openbare ruimte beter te maken. Fietsroutes, wandelpaden: Recreatieve ommetjes", zegt Jansen. "De bekendste is natuurlijk Het Lint in Leidsche Rijn, waar je zonder gehinderd te worden door verkeer zeven kilometer kunt hardlopen, fietsen of skaten."
Volgende week zondag wordt de Sportweek afgesloten met een groot sportfestival in het Utrechtse Griftpark. Daar kunnen 25 verschillende sporten worden uitgeprobeerd, van frisbee tot en met de Braziliaanse vechtsport capoeira.
Omdat Utrecht host city van de Nationale Sportweek is, organiseert NOC*NSF in de stad het Welkom Thuis voor de Paralympische sporters. Op dinsdagmiddag 20 september worden de riogangers gehuldigd in TivoliVredenburg. Het is de eerste keer dat zo'n evenement wordt georganiseerd.

Sportwethouder Paulus Jansen wil beweging promoten met sportweek.
Hockeyster Marijn Veen in U Vandaag over de Nationale Sportweek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.