RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Sluiting dreigt voor MOA na verlies subsidie

UTRECHT - Het Utrechtse Museum Oud Amelisweerd (MOA) vreest de deuren te moeten sluiten. Tegen de verwachting in verstrekt de gemeente geen subsidie meer, zo blijkt uit de begroting. Ook voor RASA is de toekomst uiterst onzeker. Het Volksbuurtmuseum zou ook geen subsidie krijgen, maar dat mag aanspraak maken op een incidenteel potje met geld.

Vrijdag presenteerde het college van B en W in Utrecht de begroting. Opvallend is dat ondanks een positief advies van de cultuurcommissie MOA geen geld krijgt. "We vinden dat verschrikkelijk", zegt directeur Yvonne Ploum. "We hebben de subsidie niet voor niets aangevraagd. We hebben dat geld hard nodig." Het museum blijft ondanks de tegenslag de komende tijd open.

Opmerkelijk is dat MOA met hulp van de gemeente een Europese prijs in de wacht heeft gesleept. Dat wordt op 7 oktober samen met de wethouder gevierd. "Dat wordt een bijzonder feestje", zegt Ploum. De wethouder mag dan aan haar uitleggen waarom hij de 75.000 euro voor MOA liever wil steken in New Dutch Connections, een organisatie die asielzoekers inspireert tot het maken van kunst.


RASA

Niet alleen MOA kan fluiten naar de Utrechtse subsidie. Ook veel andere organisaties krijgen geen subsidie meer. Onder hen is wereldpodium RASA. Dat probeerde vergeefs met een handtekeningenactie het college op andere gedachten te brengen. De cultuurcommissie vond dat RASA urgentie miste en niet goed aansloot bij de doelgroep.

Utrecht geeft wel twee keer een ton subsidie voor niet-westerse muziek in de stad. RASA bekijkt nu de mogelijkheden voor een stadsbrede programmering, zegt Jan Ravesteijn, voorzitter van de raad van toezicht. Hij gaat daarover in gesprek met het Utrechts Muziek Overleg (UMO), waar ook onder meer TivoliVredenburg, EKKO, LeGuessWho, Stadsschouwburg zitting in hebben. "We hopen onze kennis en netwerken te kunnen blijven inzetten."

Het pand aan de Bouwstraat is een andere zorg van Ravesteijn. "Ik hoop dat het weer een culturele herbestemming wordt", zegt Ravesteijn. "Eeuwig zonde om dit zeer geschikte podium in deze fantastische zaal af te stoten." Hij hoopt dat andere muzieksoorten een plek in het pand kunnen krijgen.


EENMALIGE SUBSIDIE

Goed nieuws is er voor de Metaal Kathedraal, Nederlands Volksbuurtmuseum, CoŲperatie, het residentieprogramma van Stichting Cultuurpromotie Utrecht, Schweigman& en Insomnio. De cultuurcommissie vond die organisaties het goed doen, maar had er geen geld voor over. Speciaal voor deze culturele instellingen is er een eenmalige subsidie in het leven geroepen.

De eenmalige subsidie betekent een jaar respijt voor onder meer het Nederlands Volksbuurtmuseum. Die hoopt dat er alsnog een vierjarige subsidie wordt verstrekt. "Als de subsidie stopt haal je in ons geval een stuk Utrechtse geschiedenis weg", zegt directeur Albert van Wersch. "Die krijg je daarna ook niet meer terug. Dat zou eeuwig zonde zijn."

De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met de plannen. Sommige fracties hebben al aangegeven de cultuurplannen te willen wijzigen. Op 10 november is het slotdebat over de begroting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht