App brengt fietsbewegingen 4.000 Utrechters in kaart

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Ruim vierduizend fietsers in de provincie Utrecht doen dit jaar mee aan de Nationale Fiets Telweek, die maandag is begonnen. Met de meting probeert de overheid in kaart te brengen waar de gemeente moet ingrijpen om fietsers de ruimte te geven.
In heel Nederland hebben tot nu toe iets meer dan 36.000 mensen een app gedownload, waarmee ze via GPS te volgen zijn. Op die manier houdt hun smartphone bij waar en wanneer ze fietsen, hoeveel kilometer ze afleggen en hoelang ze erover doen. Ook wordt zo duidelijk waar fietsers vertraging in het verkeer oplopen. De data worden anoniem verwerkt.
Omdat de telweek voor het tweede jaar op rij wordt gehouden, is het nu mogelijk de gegevens met die van vorig jaar te vergelijken. Toen kwamen het Smakkelaarsveld en het Vredenburg in Utrecht als drukste fietspaden van Nederland uit de bus. Dit jaar valt uit de metingen op te maken of maatregelen van de gemeente, zoals het aanleggen van een aantal bruggen in het verbouwde stationsgebied, geholpen heeft.

Radio M Utrecht bij schoolfietsproject CBS De Achtbaan in Leidsche Rijn
Radio M Utrecht op het drukste fietspad van Nederland
Fietser Lambert Wolterbeek gebruikt de app

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.