Prinsjesdag: de stukken en de hoedjes

UTRECHT - Nederland maakt zich op voor Prinsjesdag, vanmiddag in Den Haag. Voor de één een ludieke parade van koetsen, paarden en hoedjes. Voor de ander een spannende dag waarin het kabinet de plannen voor volgend jaar bekendmaakt.
Utrechters die met de trein naar de Hofstad gaan, moeten in ieder geval rekening houden met vertraging. De oorzaak is een beschadigd spoorviaduct tussen Woerden en Gouda, meldt de NS. Het is niet duidelijk waardoor de spoorbrug is beschadigd.
Tussen Rotterdam en Den Haag hebben criminelen koper gestolen dus ook daar is het treinverkeer verstoord. Verder zijn er veel veiligheidscontroles die voor wachttijden kunnen zorgen.
Utrechters die niet naar Den Haag willen afreizen, kunnen ook in onze regio iets van het spektakel meekrijgen. Vervoerbedrijf U-OV laat reizigers met een mooie hoed net als vorig jaar gratis reizen vandaag. Petjes mogen niet, maar hoedjes van papier dan weer wel.

BAKKERSTRAAT

Veel vrouwelijke Kamerleden dragen vandaag sowieso een hoed. CDA'er Hanke Bruins Slot koop haar hoed al jaren in een hoedenzaak in de Utrechtse Bakkerstraat. "Het is een echte Utrechtse hoed", zegt ze. "Het is een stoere hoed die een beetje verwijst naar Italiaanse militaire eenheden. Ik ben zelf oud-militair dus dat pas wel bij me."
SP-Kamerlid Nine Kooiman verschijnt dit jaar 'blootshoofds' in Den Haag. Ze vindt de hoedjestraditie maar niets. "Het is niet zozeer mijn ding, dus waarom zou ik iets doen wat niet bij me past?" Vorig jaar droeg Kooiman wel een hoed. "Maar dat was om een statement te maken." Met haar hoed wilde ze de politie een hart onder de riem steken.

UITGELEKT

Voor wie meer geïnteresseerd is in de inhoudelijke kant van Prinsjesdag: de meeste plannen zijn al uitgelekt. Verslaggevers van zowel de
als
hebben de plannen en de begroting ingezien. Er gaat extra geld naar de zorg, defensie, justitie en onderwijs. Ook komt er geld voor het bestrijden van armoede onder schoolkinderen. En voor iedereen moet de koopkracht beter worden.
De troonrede van Koning Willem-Alexander, waaraan premier Rutte heeft meegeschreven, is niet uitgelekt. Na de rijtoer in de Glazen Koets, die van goud wordt gerestaureerd, leest de koning vanaf 13.15 uur de troonrede in de Ridderzaal voor.
Daarna zal minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om 15.00 uur de begroting aan de Tweede Kamer aanbieden. Dan worden de plannen voor iedereen beschikbaar.
RTV Utrecht spit de stukken door om te zien of er specifieke gevolgen voor de regio zijn. Zoals voor Huis Doorn, die mogelijk geen subsidie meer krijgt. Daarover later dus meer.

Huis Doorn hoopt op extra geld van het kabinet
CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot heeft een stoere hoed
SP-Kamerlid Nine Kooiman draagt geen hoed

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.