Prinsjesdag: geld voor restauratie Domtoren

PROVINCIE UTRECHT - De Domtoren in Utrecht krijgt geld uit Den Haag voor een broodnodige restauratie. Dat staat in de begroting die het kabinet zojuist bekend heeft gemaakt. Huis Doorn krijgt extra geld en is gered. Ook blijkt dat de Utrechtse huurprijzen omhoog mogen gaan.
Voor monumenten in Groningen, de Eusebiuskerk in Arnhem en de Domtoren in Utrecht is in totaal 10 miljoen euro beschikbaar. Voor Utrecht gaat het om onderhoud aan het voegwerk, de natuurstenen onderdelen en het ijzerwerk. Daarvoor beklommen alpinisten vorig jaar de toren.
Normaal gesproken moeten de gemeenten en de provincies de restauratiekosten dragen, maar omdat het gaat om grote bedragen, springt minister Bussemaker van OCW bij. Er werd ook gehoopt op geld voor de restauratie van Paleis Soestdijk en de Domkerk maar het is nog niet duidelijk of dat ook in de plannen staat.

HUIS DOORN GERED

Huis Doorn krijgt structureel 150.000 euro extra en is daarmee gered. Het museum zou na ingrijpende bezuiningen in 2013 opnieuw moeten inleveren. Daarop verscheen een emotioneel
in dagblad Trouw.
Volgens directeur Herman Sietsma zou zijn landgoed en museum over de Eerste Wereldoorlog slechts twee ton krijgen. Daar komt nu 150.000 euro bij en mogelijk nog eens 22.000 euro. Dat zou betekenen dat het kasteeltje, waar keizer Wilhelm ooit woonde, rond de 375.000 euro krijgt. Dat is bijna het gevraagde bedrag van ruim 4 ton.
Ook Kamp Amersfoort krijgt extra geld. Voor de herinneringscentra is in totaal 1,3 miljoen euro beschikbaar. Hoe dat precies uitvalt is nog niet bekend.

FESTIVALS

Het ministerie van OCW heeft ook extra geld uitgetrokken
die buiten de subsidieboot dreigden te vallen. Daaronder zijn Amersfoort Jazz, de Gaudeamus Muziekweek in Leidsche Rijn, het Dutch Harp Festival en de Flamenco Biënnale Nederland, die onder meer Utrecht en Amersfoort aandoet.
Er komt ook geld voor talentontwikkeling in de regio's. Hoe dat precies wordt verdeeld, zal het Fonds Podiumkunsten later bepalen.

WONEN

De huurprijzen van sommige woningen in Utrecht lijken volgend jaar omhoog te kunnen gaan. Het kabinet maakt voor Utrecht en Amsterdam aparte regels in het puntensysteem. De gemeente Utrecht ziet niets in de aanpassing omdat er al voldoende woningbouw is. In de plannen van minister Blok van Wonen staat ook dat er 150 miljoen euro extra voor huursubsidie komt.
Het Rijk draagt volgend jaar 40 miljoen euro bij aan de Uithoflijn, de tramlijn tussen Utrecht Centraal en Utrecht Science Park. Uit de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt ook dat de verbreding van de A28 tussen Utrecht en Amersfoort 21 miljoen goedkoper is uitgevallen. Dat kwam door een gunstig contract en effectieve risicobeheersing.
De Utrechtse gemeenten zijn blij dat na jaren van bezuiniging de budgetten voor veiligheid, zorg en armoedebestrijding worden verhoogd. Zo worden wijkagenten weer alleen in de wijk ingezet.

Utrechtse Kamerleden met hun hoed op Prinsjesdag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.