AlFitrah wraakt rechtbank in zaak over huurconflict

UTRECHT - De advocaat van de AlFitrah-moskee in de Utrechtse wijk Overvecht heeft dinsdag de rechtbank gewraakt. Hij wil dat een rechtszaak over een huurconflict wordt uitgesteld. Vanwege een inval van de FIOD zouden stukken niet beschikbaar zijn. Vanwege het wrakingsverzoek kan de zaak nu niet doorgaan.
Twee weken geleden viel de FIOD binnen bij de moskee omdat er op grote schaal geld zou worden witgewassen. Dat onderzoek loopt nog, maar daarom zijn stukken over de huur niet beschikbaar, stelde de advocaat tijdens de zitting.
Advocaat Boumanjal van de moskee had voor het begin van de zitting al een verzoek tot schorsing ingediend. De rechter ging daar uiteindelijk niet in mee. Zij wilde de zaak nog vandaag afhandelen. Daarop wraakte Boumanjal de rechtbank.

ONTRUIMEN

De eigenaar van het pand was naar de rechter gestapt omdat de moskee geen huur zou betalen. Volgens de eigenaar heeft de religieuze instelling een huurachterstand van 180.000 euro. Hij hoopte dat de rechter hem toestemming zou geven om de moskee te ontruimen.
Vorig jaar stonden de partijen ook al tegenover elkaar in de rechtszaal. Toen werd de huur op het allerlaatste moment alsnog betaald. Nu is de schuld opnieuw hoog opgelopen. Bovendien zou de moskee weigeren rente te betalen, omdat dat niet is toegestaan in de islam.

MIDDEN-OOSTEN

Eerder kwam de moskee negatief in het nieuws omdat er banden zouden zijn met omstreden organisaties in het Midden-Oosten. Die organisaties zouden weer gelieerd zijn aan terroristische organisaties zoals Al-Qaida.
De gemeente kon niets fouts vinden in de giften van de moskee, maar het onderzoek loopt nog.

Reportage over kort geding AlFitrah

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.