Provincies: stop bezuinigingen op regionale omroep

PROVINCIE UTRECHT - De bezuinigingen op de regionale omroepen mogen voorlopig niet doorgaan. Dat schrijven de provincies aan staatssecretaris Sander Dekker. Hij moet eerst een wet indienen waardoor de omroepen kunnen samenwerken.
"Voor behoud van onafhankelijke, kritische journalistiek en regionale identiteit van de regionale omroep hechten wij eraan dat er niet méér wordt bezuinigd dan de efficiencyvoordelen van deze samenwerking opleveren", schrijven de provincies aan Dekker.
Dekker wil dat de regionale omroepen op bestuurlijk niveau fuseren. Dan kunnen ze flink besparen op overheadkosten, zoals op managers en ict-diensten. Dekker moest daarvoor een wet indienen, maar een meerderheid van de regionale omroepen ziet niets in een fusie en wil op een andere manier samenwerken. Daarom heeft hij het wetsvoorstel aangehouden.

PROGRAMMA'S

Ook zonder de wet wil Dekker de geplande bezuinigingen van 17 miljoen euro laten doorgaan. Daardoor moeten de individuele omroepen nu zelf veel geld ophoesten. Dat kost niet alleen veel banen, ook worden programma's geschrapt. Zo verdwijnen
onder meer Namen en Rugnummers en Westbroek! en wordt U Vandaag aangepast.
"Dit is onwenselijk en heeft negatieve gevolgen voor de democratische en sociale taak van de regionale journalistiek, met name ook in de dunbevolkte gebieden", staat in de brief van de provincies aan Dekker.

COMMERCIE

De provincies willen ook dat de omroepen meer mogelijkheden krijgen voor samenwerking met commerciële bedrijven. "Zolang dit ten dienste staat aan echte vrije nieuwsgaring en optimale betrokkenheid van burgers en andere betrokken partijen." Ook zou het mediafonds voor bijzondere producties moeten terugkeren.
Sommige provincies geven al extra geld aan de omroepen. Onder meer Omroep Friesland en Omroep Gelderland krijgen provinciale subsidie om de bezuinigingen op te vangen. Ook in Drenthe wordt daarover nagedacht, maar andere provincies zeggen er geen geld voor te hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.