RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Reuzenpanda's halfjaar later naar Rhenen

RHENEN - De komst van de Chinese reuzenpanda's Xing Yu en Wu Wen naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen is met een halfjaar uitgesteld. De bijzondere dieren zouden dit najaar arriveren op de Grebbeberg, maar China is nog niet tevreden over het verblijf.

China stelt heel veel eisen aan het verblijf van de dieren in Rhenen en het duurt langer dan voorzien voor alles voor elkaar is, zegt dierentuindirecteur Robin de Lange. Het wordt op zijn vroegst in het voorjaar van 2017.

Marcel Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands, ondertekende in oktober vorig jaar na vijftien jaar soebatten een overeenkomst met de Chinese Wildlife Association over de komst van Xing Yu en Wu Wen. Daarbij waren ook koning Willem Alexander en koningin Máxima en de Chinese president Xi Jinping betrokken.

"Toen moest alles hier nog van start gaan", aldus De Lange. "We hoopten met een jaar klaar te zijn. Hoewel alles goed verloopt, vergt het toch meer tijd."


INSPECTIE

Ouwehands bouwt samen met Chinese bouwvakkers een binnen- en een buitenverblijf voor de zwaar beschermde dieren. Die zijn naar verwachting eind november klaar. Dan komen Chinese pandadeskundigen tweemaal inspecteren of alles in orde is.

Zodra het verblijf het groene licht heeft gekregen, moet er een transportplan worden gemaakt. China bepaalt wanneer de beren op reis gaan. De panda's arriveren met een speciaal transportvliegtuig.

China kan zoveel eisen stellen omdat het land eigenaar is van de panda's. Ouwehands krijgt de panda's voor maximaal vijftien jaar te leen. Een eventueel jong moet na vier jaar terug naar China.

De reuzenpanda is een zwaar bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling toonde aan dat er nog ongeveer 1.850 reuzenpanda's in het wild leven. Wereldwijd zijn reuzenpanda's maar in achttien dierentuinen te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht