Krakers Kanaleneiland moeten per direct weg

UTRECHT - De krakers die in een renovatieflat in het Utrechtse Kanaleneiland zitten moeten hun spullen pakken. Dat heeft de rechter woensdag bepaald.
Sinds april zijn acht woningen in de flat aan de Monnetlaan gekraakt. De staat dreigde de panden te ontruimen omdat de renovatie in oktober moet beginnen.
Afgelopen zomer diende al een kort geding over de zaak. De voorzieningenrechter bepaalde toen dat de ontruiming vanaf 15 september mocht beginnen.
Vorige week besloot een rechter dat de krakers in ieder geval nog een week in de panden mochten blijven omdat hij de zaak nog eens goed wilde bekijken. Maar na de uitspraak van vandaag is het dus echt einde verhaal voor de krakers.
De precieze inhoud van het vonnis is nog onbekend. Evenmin is duidelijk is of de krakers woensdag vrijwillig weggaan. Ze noemen het nieuwbouwproject aan de Monnetlaan stadsvernieling en stellen dat er sprake is van een racistisch beleid. In de wijk verdwijnen 1100 sociale huurwoningen voor duurdere woningen, aldus de krakers.