Tweede ijsbaan: Amersfoort wacht schaatsbattle

AMERSFOORT - De Amersfoortse ijsbaan op het Eemplein krijgt komende winter concurrentie. In de stad komt dit jaar voor het eerst ook een ijsbaan op het Lieve Vrouwekerkhof. Maar ondernemer André van Gelderen van de ijsbaan op het Eemplein verwacht dat er onvoldoende mensen zullen komen schaatsen om beide banen winstgevend te maken.
"In een stad met 150.000 inwoners is geen ruimte voor twee ijsbanen", zegt Van Gelderen. "Ik vind het Lieve Vrouwekerkhof een prachtige plek voor een ijsbaan, maar het is te klein om het rendabel te krijgen. Op het Eemplein kan dat wel, want daar is meer ruimte om bijvoorbeeld te shorttracken of te hockeyen. Ook kan er een kerstmarkt staan. Dat is allemaal belangrijk om quitte te kunnen draaien."

FORS VERLIES

De ondernemer heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de ijsbaan op het Eemplein en zag daar
pas voor het eerst iets van terug. In
maakte de baan nog een fors verlies van 15.000 euro.
Toch is raadslid Ben Stoelinga van de partij Amersfoort 2014 blij met de nieuwe baan. "Ik hoop dat ze elkaar kunnen versterken en niet dat ze elkaar beconcurreren. Als ze allebei een andere doelgroep trekken, dan kunnen ze prima naast elkaar bestaan. Hoe meer ijs in Amersfoort, hoe beter."

SUBSIDIE

Stoelinga denkt bovendien dat er misschien nog wel subsidies zijn waar beide initiatiefnemers gebruik van kunnen maken. Maar Van Gelderen betwijfelt dat. "Dat geld is er gewoon niet." De organisatie van de baan op het Lieve Vrouwekerkhof wil nog niet op de kwestie reageren.
Eind november gaan de schaatsbanen in Amersfoort open.

Verslaggever Richard Grootbod in Utrecht is Wakker over de Amersfoortse ijsbanen (I)
Verslaggever Richard Grootbod in Utrecht is Wakker over de Amersfoortse ijsbanen (II)
"Er is geen ruimte voor twee ijsbanen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.