Koning bezoekt militaire wetenschappers in Soesterberg

SOESTERBERG - Koning Willem-Alexander heeft donderdag een werkbezoek gebracht aan het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) in Soesterberg. Daar onderzoekt de Koninklijke Luchtmacht onder meer met TNO en de Utrechtse gamebedrijven hoe militairen onder extreme omstandigheden toch goed kunnen functioneren.
Het centrum zorgt onder meer voor de keuring en selectie van het luchtvaartpersoneel en traint vliegeniers, verkeersleiders, gevechtsleiders en loadmasters. Zo is er een centrifuge om te oefenen met G-krachten en hypobare kamer om vliegen op grote hoogte na te bootsen.
Koning Willem-Alexander was vooral geïnteresseerd in de manier waarop CML samenwerkt met bedrijven en instellingen. Militairen en burgers delen daar in alle openheid hun onderzoek. Naast Defensie, TNO en Utrechtse game-startups zijn ook zorginstellingen betrokken.
Eén van de projecten waaraan wordt gewerkt is DESDEMONA, een nieuw soort centrifuge voor de training van luchtvarenden. Koning Willem-Alexander kreeg in Soesterberg een demonstratie hoe het apparaat wordt ingezet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.