Instellingen

Record Domtoren oprennen aan diggelen

Sem van Dijk en Alex Chan na hun snelle klim. Chan werd uiteindelijk nog ingehaald door Jeroen Rodenburg.
Sem van Dijk en Alex Chan na hun snelle klim. Chan werd uiteindelijk nog ingehaald door Jeroen Rodenburg. © RTV Utrecht
UTRECHT - Traploper Jeroen Rodenburg van atletiekvereniging AV Phoenix is donderdag zoals verwacht winnaar geworden van de Domtorenloop. Hij beklom de 465 treden in 2:21 minuut, zeven seconden sneller dan het record uit 1986. Sportwethouder Paulus Jansen (62) liep ook mee. Hij heeft al gezegd dat hij het evenement volgend jaar weer wil organiseren.
Alex Chan van U-Track was naast Rodenburg en Jansen een van de andere zestig deelnemers. Hij stond met 2:23 minuut lange tijd bovenaan. "Het was superzwaar. Ik merkte dat ik halverwege al kapot was. Ik kwam echt kruipend over de finish", zegt Chan. "Ik zit op een atletiekvereniging en loop de 800 meter en de 1500 meter. Maar nooit eerder deed ik aan traplopen."
Sem van Dijk was met 12 jaar de jongste deelnemer. Toevallig is hij getraind door Chan. De jongen rende de toren binnen drie minuten op. Hij vond het ook erg zwaar. "In het begin ging het makkelijk want daar zijn nog brede trappen. In het middendeel werden de trappen steeds iets smaller en aan het einde waren de trappen heel erg smal. Niet te doen! Word je een beetje duizelig van", zegt Sem.

KWALIFICEREN

De deelnemers mochten niet zomaar meedoen aan de wedstrijd. Maandag moesten ze zich eerst kwalificeren door snel de trappen van het Stadskantoor op het Jaarbeursplein op te rennen. Iedereen kon zich daarvoor inschrijven, maar de gemeente had speciaal ook atletiekverenigingen uitgenodigd.
De wedstrijd maakte deel uit van de Nationale Sportweek, die afgelopen zaterdag in Utrecht van start is gegaan. Komend weekend is een slotmanifestatie in het Griftpark.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.