College Oudewater gevallen: nieuwe coalitie al bekend

OUDEWATER - In Oudewater hebben coalitiepartij De Onafhankelijken en de oppositiepartij VVD/D66 het college van B en W naar huis gestuurd. Enkele uren later werd bekend dat de fracties samen een nieuwe coalitie gaan vormen. Daardoor is het CDA buitenspel gezet.
De Onafhankelijken dienden onverwacht een motie van wantrouwen in met een hele lijst punten. Zo voerde het college een onderzoek uit naar de ambtelijke samenwerking met Woerden, terwijl de gemeenteraad dat niet wilde. Verder negeerde het college raadsbesluiten over het verlagen van bruggelden, zegt de fractie.
Ook zou het college voor het derde achtereenvolgde jaar een wankele begroting hebben gepresenteerd en heeft de raad de jaarstukken uit 2014 zonder goede accountantsverklaring gekregen. De motie leek daarom vooral gericht tegen CDA-wethouder Ad de Regt, die financiën in zijn portefeuille had.

NIEUWE COALITIE

In een gezamenlijke persverklaring schrijven De Onafhankelijken en de oppositiepartij VVD/D66 enkele uren later dat ze samen verder gaan. "Hoewel de tijd tot aan de volgende verkiezingen kort is (18 maanden), hebben beide partijen de ambitie uitgesproken om zich in die tijd constructief in te zetten voor het belang van Oudewater."
Fractievoorzitter René van den Hoogen van De Onafhankelijken zegt tegen RTV Utrecht dat dit een unieke situatie is voor Oudewater. Volgens hem kwam het nog niet eerder voor dat op deze manier een college naar huis is gestuurd. Hij zegt dat nieuwe wethouders snel worden gepresenteerd.

Fractievoorzitter René van den Hoogen over de val van het college

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.