RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Rechter: verdachte Everink blijft langer in cel

1/3
DE BILT - Mark de J. blijft voorlopig in voorarrest vanwege de moord op zakenman Koen Everink uit Bilthoven. De rechter vindt dat er een stevige verdenking is tegen de tenniscoach. Tijdens de pro-formazitting heeft justitie gevraagd om meer tijd.

De J. uit Rotterdam staat terecht voor de moord op Everink. Vandaag was hij wederom in de rechtbank aanwezig. Ook familieleden van zowel het slachtoffer als de verdachte zaten in de zaal. De verdachte maakte een introverte indruk en zei niet veel, twitterde verslaggever Iris Tasseron eerder op de dag.


BEWIJZEN

Het OM kwam vrijdagochtend met vier nieuwe bewijzen tegen De J. Zo blijkt uit de gegevens van de stappenteller dat de verdachte nog gelopen heeft voordat hij met zijn auto naar huis ging. Dat zou het scenario van een kidnapping tegenspreken.

Ook het dna van de verdachte op het mes waarmee Everink werd omgebracht en de trui van het slachtoffer zijn volgens justitie bewijzen die tegen De J. pleiten.


BABI PANGANG

Advocaat Pieter Hoogendam herhaalde in de rechtbank nogmaals dat zijn cliŽnt onschuldig is. Zijn vingerafdrukken op het mes waarmee Everink om het leven werd gebracht stonden daar omdat hij daarmee eerder die week babi pangang had bereid. De J. kwam vaker bij Everink over de vloer.

Volgens de advocaat wijst alles erop dat meerdere personen betrokken zijn bij de dood van de zakenman. Zo zou de dader ook een jaloerse partner kunnen zijn geweest van een van de vrouwen met wie Everink contact had.


BEWIJS

De verdediging van De J. vroeg de rechtbank om de voorlopige hechtenis op te heffen. Het OM verzette zich daar fel tegen. Volgens de officier is er voldoende bewijs tegen de Rotterdammer, onder meer vanwege de vondst van het dna van de Rotterdammer. De rechter vond dat het OM een punt had en besloot daarom dat De J. vast blijft zitten.

Het OM ging tijdens de zitting nog een stapje verder. De officier sprak tijdens de zitting over moord met "voorbedachten rade". Zo zou er op de iPad veel gezocht zijn met de zoekwoorden 'verstikking' en 'messteken'. Hij zou zelfs een wapen met demper hebben willen regelen. Hoogendam zei daarop dat zijn cliŽnt dit wapen wilde aanschaffen uit zelfverdediging. De J. zou namelijk worden bedreigd.


MEEWERKING

Mark de J. nam tijdens de pro-formazitting zelf ook het woord. Volgens hem verloopt het onderzoek niet eerlijk. "Ik heb aan alles meegewerkt", zo sprak hij geŽmotioneerd. "We hebben het wel over mijn leven dat al maandenlang naar de klote is", aldus De J. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik er eigenlijk wel klaar mee ben. Ik zou eigenlijk wel naar huis willen."

De advocaten van De J. spraken verder hun zorgen uit over de voortgang van de zaak. Volgens hen heeft het OM zich vastgebeten op een scenario dat elke andere mogelijkheid niet eens wordt onderzocht. "Ondertussen duurt het onderzoek naar onbeduidende details eindeloos", aldus de verdediging.

Justitie benadrukte dat het in het belang van de verdachte is dat er goed onderzoek wordt verricht. De advocaten gaven daarop aan graag te willen meewerken aan verder onderzoek. "We gaan samen op pad om de waarheid boven tafel te halen."

De advocaten vroegen in de rechtbank onder meer om een onderzoek naar de gegevens van de zendmast in de buurt van Everink's huis. Hij stelde voor om de telefoon van zijn cliŽnt te laten openbreken om de waarheid boven tafel te krijgen. De rechter gaf echter aan dat het zogenoemd 'jailbreaken' van de telefoon nu nog niet mogelijk is.


DOOD

Koen Everink werd begin maart dood in zijn woning in Bilthoven aangetroffen. Hij bleek door messteken om het leven te zijn gebracht.

Een paar weken later werd een verdachte opgepakt op Schiphol. Het bleek om Mark de J. te gaan, de tenniscoach van tennisser Robin Haase. Tijdens de vorige zitting ontkende de Rotterdammer het misdrijf te hebben gepleegd.


KIDNAPPING

Volgens eigen zeggen werd De J. rond de tijd dat Everink werd gedood uit zijn auto gesleurd en achterin gezet en vastgehouden. Hij zou een muts over zijn hoofd hebben gekregen en hij hoorde mensen zijn auto uitgaan. Wat er daarna gebeurde weet De J. niet omdat hij niets kon zien.

Voor zijn gevoel duurde zijn 'kidnapping' ongeveer tien minuten, zo blijkt uit eerdere verklaringen van hem. Onlangs is nog een reconstructie bij de woning van Everink gehouden om te onderzoeken of zijn beweringen kunnen kloppen.


AANKLACHT

Het OM zegt dat de tenniscoach Everink opzettelijk met meerdere messteken heeft doodgestoken. Ook heeft De J. een heel duur horloge en een telefoon van zijn slachtoffer gestolen. Dit horloge is later gevonden bij de zus van De J. in huis, waar ze het had verstopt.

Ook werd een bloedspoor van Everink in de auto van de tenniscoach gevonden. De J. had flinke gokschulden bij Everink, stelt het Openbaar Ministerie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht