De Unie en CNV sluiten cao met Rabobank

UTRECHT - Rabobank heeft met de vakbonden De Unie en CNV overeenstemming bereikt over een nieuwe, vierjarige cao. Daarin is een bescheiden loonstijging afgesproken. De afgelopen jaren was daarvoor geen ruimte. FNV heeft het akkoord niet ondertekend.
De 32.000 werknemers voor wie de cao geldt, krijgen zowel in 2017 als 2018 een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris. Medio 2019 volgt een structurele loonsverhoging van 1 procent, de eerste sinds 2011, gevolgd door nog een verhoging met 1 procent een jaar later.
Daarnaast heeft Rabobank met de genoemde bonden een akkoord bereikt over een nieuw sociaal plan. Dat biedt volgens topman Wiebe Draijer "betere stimulansen en begeleiding" voor de medewerkers die de komende jaren hun baan verliezen. De bank is bezig met een reorganisatie waardoor vele duizenden banen komen te vervallen.

ONDERHANDELINGEN

Dat forse banenverlies bemoeilijkte de onderhandelingen, aldus CNV'er Roderik Mol. "We moesten onderhandelen over afspraken die zowel de blijvers als de vertrekkers ten goede zouden komen en recht moesten doen", zei hij. "Ondanks de smalle financiële marges is dat gelukt. We hebben de nullijn achter kunnen laten."
Verder is CNV blij met de toezegging dat Rabobank de komende jaren geld vrijmaakt voor bijvoorbeeld aanvullende opleidingen voor het personeel. De vakbond vindt het belangrijk dat werknemers de kans krijgen zich verder te ontwikkelen.

LOONSTIJGING

FNV is blij met het sociaal plan voor de mensen die moeten vertrekken, maar nog niet tevreden met de loonstijging die Rabobank biedt voor degenen die blijven. "Over de hele looptijd gaat het om 0,5 procent per jaar. Dat is bijna niks", aldus een woordvoerster.
Maar volgens De Unie hebben de overige bonden er echt het maximaal haalbare uitgesleept. "Zeker als je bedenkt dat Rabobank eigenlijk vindt dat de salarissen nu al 20 procent te hoog liggen", zei onderhandelaar Emanuel Geurts. "Dit biedt rust, zekerheid en perspectief voor iedereen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.