RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ereveld krijgt zilveren doosje van krijgsgevangene

LEUSDEN -

De Stichting Russisch Ereveld in Leusden heeft dit weekend een historische blikje in ontvangst genomen. Het kleine doosje behoorde toe aan een van de 101 krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie, die in de Tweede Wereldoorlog in Kamp Amersfoort zijn vermoord.

Remco Reiding, secretaris van de stichting, kreeg het doosje uit handen van mevrouw Marianne Aukes-Paalvast. Haar grootvader heeft het als gevangene van Kamp Amersfoort in 1941 gekregen van één van de 'Russen', zoals de Oezbeken werden genoemd. Al die tijd is het doosje met het Russische opschrift in haar familie geweest.

De Stichting Russisch Ereveld is blij met de gift. "Voor ons is dit een groot geschenk", aldus Reiding. "Dit is de eerste tastbare herinnering aan deze bijzondere groep oorlogsslachtoffers." Ook Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, spreekt van "een unieke ontdekking".

Dinsdag is het precies 75 jaar geleden dat de Russen in Kamp Amersfoort aankwamen. Van hen stierven er 24 binnen enkele maanden door honger, ziekte en mishandeling. De overige 77 werden op 9 april 1942 in Amersfoort gefusilleerd en liggen anoniem begraven op het Russisch Ereveld.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -