Gerechtshof laat Utrechtse serieverkrachter ophalen

ARNHEM/UTRECHT - Het Hof in Arnhem is begonnen met de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in de zaak tegen de Utrechtse serieverkrachter. Gerard T. uit Nieuwegein was vanochtend eerst niet bij de zaak aanwezig, maar het Hof eist dat hij het proces bijwoont. Hij wordt daarom nu opgehaald uit de gevangenis in Vught.
T. kreeg van de rechtbank eerder 16 jaar cel voor vier verkrachtingen. Hij vindt dat hij geen eerlijk proces heeft gehad en ging daarom in beroep. Zijn advocaten stelden maandagochtend dan ook de nodige vragen. "Ze hadden 53 nieuwe onderzoeksvragen," zegt verslaggever Mark van der Wel die het proces volgt.

TELEFOONNUMMER

Advocaat Krikke wil onder meer meer weten over het verkrijgen van het telefoonnummer van T. Hij wil zien of dat legaal is gebeurd. Ook wil hij weten wat het exacte signalement was dat destijds werd vrijgegeven. "De rechter ergert zich aan deze verzoeken. Want volgens hem wordt de zaak nu inhoudelijk behandeld. De advocaat lijkt dan ook op zoek te zijn naar een vormfout," aldus Van der Wel.
De advocaten van T. zeggen verder dat de term serieverkrachter is bedacht door het OM, die aan tunnelvisie leidt. "Maar de rechter benadrukt dat de advocaat ook in z'n eigen stukken het woord serieverkrachter heeft gebruikt," zegt Van der Wel.

ONTLASTEND

Krikke veronderstelt ook dat in de aangiftes in 18 zaken die niet aan T. gehangen kunnen worden ontlastende verklaringen zouden kunnen staan. Het OM geeft toe dat er inderdaad een vrouw is die zegt T. niet te hebben herkend, maar die zaak is ook niet voor rechter gekomen.
De rechter wil T. vandaag ook zelf vragen stellen. Daarom eist hij nu dat de Nieuwegeiner wordt opgehaald om de zaak te kunnen bijwonen. Justitie komt pas op 19 en 20 december met de eis.

KLOPJACHT

Een groot aantal verkrachtingen en pogingen in 1995, 1996 en 2001 leidde tot een klopjacht op de man die bekend kwam te staan als de Utrechtse serieverkrachter. Volgens het signalement ging het steeds om een "vadsige man" die op een mountainbike of een scooter reed.
Gerard T. liep tegen de lamp toen de politie hem in 2014 arresteerde voor een fietsendiefstal. Zijn dna matchte met vier verkrachtingen die aan de serieverkrachter werden toegeschreven.

Verslaggever Mark van der Wel blikt maandagochtend vooruit op de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.