Proces moordservice: wat is een hitter?

AMSTERDAM/NIEUWEGEIN - De rechtbank in Amsterdam is maandag verdergegaan met het zogeheten 26-koperproces. Justitie verdenkt de tien verdachten ervan dat ze zich bezighouden met huurmoorden. Vijf van hen zijn ook bij de zaak aanwezig.
De rechter nam maandagochtend onder meer de administratie van de vermeende bende onder de loep. Daarin is bijvoorbeeld opgenomen wanneer de Nieuwegeinse garagebox gehuurd werd, waarin vorig jaar zomer een grote hoeveelheid wapens werd gevonden. Een deel daarvan werd vorige week ook getoond in de rechtbank.

19 MILJOEN

Ook bleek maandag dat de bedragen die omgingen in de criminele organisatie enorm zijn. "In de afgelopen twee jaar ging het om 19 miljoen euro," zegt verslaggever Kees Hoogendijk die de zaak volgt. "Ook wordt er in de gevonden administratie gesproken over wapens, zoals kalasjnikovs."
Justitie was verder benieuwd wat het woord 'hitter' betekent. Dat komt ook in de papieren voor en betekent volgens de politie huurmoordenaar. "Een van de verdachten zei daarop geen woordenboek te zijn en zegt dat hij het woord van een ander overgenomen heeft," zegt Hoogendijk.

LIQUIDATIES

De verdachten worden onder meer gelinkt aan de liquidaties van
in de Utrechtse wijk Overvecht,
in Amersfoort en
, ook in Amersfoort.
Tijdens de zitting maandag bleek opnieuw dat de verdachten al een strafblad hebben. Verder werrd weer duidelijk dat er een belangrijke getuige spoorloos is. Het OM heeft tot donderdag de tijd om hem te vinden.
Justitie komt donderdag met een strafeis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.