RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Buk-raket die MH17 neerschoot kwam uit Rusland

NIEUWEGEIN -

De Buk-raket die het passagierstoestel met vluchtnummer MH17 op 17 juli 2014 neerhaalde, kwam uit Rusland. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het internationale strafrechtelijke onderzoek naar de vliegramp in Oost-OekraÔne.

Het raket werd volgens de onderzoekers afgevuurd uit gebied dat gecontroleerd werd door pro-Russische rebellen. Daarna is het systeem weer teruggegaan naar Russisch grondgebied.

Nabestaanden kregen deze onderzoeksresultaten van het Joint Investigation Team (JIT) woensdagmorgen als eersten te horen tijdens een bijeenkomst in Nieuwegein.


OVERTUIGEND

"Er is overtuigend bewijs dat het een Buk-raket is geweest en wat de locatie van afvuren is geweest, namelijk gebied van pro-Russische separatisten'', reageert Evert van Zijtveld, voorzitter van de stichting Vliegramp MH17.

"De volgende stap is nu te kijken hoe we er verder voor kunnen zorgen dat de daders voor de rechter worden gebracht. Het mag niet zo zijn dat degenen die dit hebben gedaan en betrokken zijn geweest nog lang vrij buiten lopen. We moeten zo snel mogelijk deze mensen voor het gerecht brengen", aldus van Zijtveld.


RAMPVLUCHT

Door de vliegramp kwamen alle inzittenden van de rampvlucht om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders, onder wie ook veel inwoners van de provincie Utrecht.

De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van OekraÔne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waar pro-Russische rebellen strijden met het OekraÔense leger.

Het onderzoek naar de daders is nog volop bezig.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -