RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Supermarkt makkelijke prooi voor plofkrakers"

1/2
UTRECHT - Het plegen van plofkraken is te lucratief en geldautomaten in supermarkten zijn een te makkelijke prooi. Dat stelt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), dat bedrijven en organisaties adviseert.

Het regent de laatste maanden weer plofkraken in Nederland. In de provincie Utrecht was het sinds eind juni negen keer raak. Dinsdagavond was er nog een plofkraak bij de Albert Heijn in de Utrechtse wijk Hoograven.


INKT

Inktpatronen zouden het geld onbruikbaar moeten maken, maar deze methode weerhoudt de daders niet. "Het gaat om geperst geld dus je hebt altijd biljetten die nog gebruikt kunnen worden", zegt Paul van der Weiden van het CVV. Het centrum raadt banken aan om 's avonds het geld uit de automaten te halen en dat ook duidelijk te laten zien.

Volgens het CVV is er ook een nieuw systeem dat de geldautomaten beter moet beschermen. Het wordt al toegepast, maar nog lang niet ieder apparaat is ervan voorzien. Wat het precies is, wil Van der Weiden niet zeggen om criminelen niet wijzer te maken.


NVB

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelt dat een plofkraak lang niet altijd lucratief is. "Als het lukt en Šls je buit maakt misschien. Maar de meeste plofkraken mislukken. Toch gaan plofkrakers door omdat ze een soort jackpot-gevoel hebben en denken: 'wie weet lukt het ons wel'. Daarnaast is het zo dat de buit van een plofkraak niet in verhouding staat tot de schade die aangericht wordt", zegt een woordvoerder van de NVB.

Het CCV houdt toch vol dat plofkraken vrij succesvol zijn. "Dat is wel helder. Anders zijn het er niet zo veel de laatste tijd. Ik denk dat het om ťťn groep gaat en die verdienen op deze manier veel geld", aldus Van der Weiden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -