Verdachten moordservice: "Zoom in op die kankerkop"

UTRECHT/NIEUWEGEIN - De tien mannen die terecht staan in de zogenoemde 26Koper-zaak, krijgen donderdagmiddag de strafeis van het OM te horen. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij huurmoorden en drugs- en wapenhandel. Tijdens het pleidooi bleek donderdagochtend dat justitie veel videobeelden heeft die door de verdachten zelf zijn gemaakt.
De groep wordt onder meer gelinkt aan de liquidaties van Ranko Scekic in de Utrechtse wijk Overvecht en Samir Jabli en Mohammed Alarasi in Amersfoort. De verdachten hebben een aantal slachtoffers gefilmd voordat ze om het leven werden gebracht.

KANKERKOP

Zo zijn er video's van Ranko Scekic in Utrecht en Abderrahim Belhadj, die in Amersterdam geliqideerd werd, is in de McDonalds Nieuwegein gefilmd. De stemmen van de verdachten zijn daarbij ook te horen. "Een van hen zei in het filmpje dat er ingezoomd moest worden op 'de kankerkop' van Belhadj", vertelt verslaggever Kees Hoogendijk vanuit de rechtbank.
De verdachten die filmen worden onderling "spotters" genoemd. "Ze zitten vol aandacht te kijken en gingen regelmatig verzitten op hun stoel uit ongemakkelijkheid", aldus Hoogendijk. Volgens hem zegt justitie dat de doelwitten duidelijk in beeld zijn gebracht en vrezen die allemaal voor hun leven. "Het is onduidelijk of er meer beoogde slachtoffers zijn."

WREEDSTE

Verder zijn tijdens de zitting op geluidsopnames schoten te horen en volgens het OM zijn die voorzien van het commentaar "kijk en de wreedste is niet afgegaan". Een van de verdachten verwijst op een andere opname naar het plegen van huurmoorden. "Voor hoeveel zou je iemand afknallen? Die laatste kop van hem ga je nooit meer vergeten", hoorde Hoogendijk, terwijl de opname in de rechtbank werd afgespeeld.
Op beelden, die de recherche heeft gemaakt met een verborgen camera, is te zien dat de verdachten kalasjnikovs in sporttassen stoppen in een flat. "Vervolgens gingen de wapens naar de opslagbox in Nieuwegein waar vorig jaar de enorme wapenvondst werd gedaan, waardoor de zaak aan het rollen kwam."
Justitie zegt verder ook dat er dna-bewijs is gevonden van een aantal verdachten. Op een aantal wapens zijn sporen van de mannen aangetroffen. Het OM is ervan overtuigd dat die wapens voor liquidaties zijn gebruikt. "Volgens de officier handelden de verdachten met alles op voorbedachte rade, zoals dat heet. Het gaat dan om voorbereidingen om een moord te kunnen plegen", zegt Hoogendijk.

KROONGETUIGE

Donderdag is ook duidelijk geworden dat kroongetuige Ebrahim. B. niet bij de zaak aanwezig is. "HIj heeft volgens het OM meerdere keren aangegeven te vrezen voor zijn leven. Hij kende de vermoorde Ranko Skekic. Eerdere verklaringen van B. zijn volgens het OM wel van waarde", zegt Hoogendijk.
Vijf van de tien verdachten waren tijdens het proces aanwezig in de rechtbank. Ze beriepen zich op hun zwijgrecht. Het proces is dusdanig complex dat de uitspraak pas half december wordt verwacht.

Verslaggever Kees Hoogendijk over de zaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.