Duikers het water in van vervuilde Nedereindse Plas

NIEUWEGEIN - De Nedereindse Plas bij Utrecht is donderdag door duikers geïnspecteerd. Ze onderzoeken in opdracht van de gemeente hoe het zit met het folie dat eerder in de plas werd aangebracht.
Het gebied was jarenlang een vuilstort, waar onder meer ook chemisch afval werd gedumpt. Het folie is eerder aangebracht om het afval af te dekken.
In de jaren 90 werd er van de voormalige vuilstort een recreatieplas van gemaakt, maar die werd snel gesloten toen de vervuiling aan het licht kwam. "Het probleem is dat we niet precies weten wat er ligt. Wel is duidelijk dat iedereen die destijds van z'n chemisch afval afwilde, dat op die plek stortte", zegt verslaggever Marc van Rossum du Chattel, die het dossier al jaren volgt.

AFVALBERG

Uit
bleek dat het afval weghalen geen optie is en dus moest de gemeente een andere aanpak kiezen, zegt Van Rossum. "Wat er moet gebeuren is dat er een scheiding komt tussen de plas en de berg afval die er vlak naast ligt. Daar zit nu nog een verbinding tussen, waardoor het water letterlijk tussen het afval door de plas instroomt."
"Er moet daarom een scheiding komen. En de gemeente denkt die te kunnen realiseren door een folie. Maar die folie is eerder gaan drijven en om dat te voorkomen gooien ze er zand op", aldus Van Rossum.

SANEREN

De sanering van het hele gebied gaat nog wel even duren. De Nedereindse Plas bestaat uit twee delen en ook in het andere deel liggen zaken die daar niet thuishoren, zegt Van Rossum. "De Plas langs de snelweg moet hierna nog aangepakt worden. Dan begint het hele proces opnieuw. Bovendien zijn er plekken waarvan wel vermoed wordt dat er afval ligt, maar waar de gemeente niet wil gaan saneren."
Als de sanering volgens plan verloopt, kan het terrein van het gesaneerde westelijke deel van plas voor het einde van het jaar klaar zijn.

"Het water stroomt letterlijk tussen het afval door de plas in"
Duikers inspecteren folie Nedereindse Plas

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.