OM eist celstraffen tot 17 jaar voor 'moorden op bestelling'

AMSTERDAM - Justitie eist in het zogeheten 26Koper-proces gevangenisstraffen variërend van 12 maanden tot 17 jaar. De tien mannen worden onder meer verdacht van het voorbereiden van liquidaties en verboden wapenbezit. De zaak kwam vorig jaar aan het rollen na een grote wapenvondst in Nieuwegein.
De 'liquidatiebende' had volgens het OM in gehuurde opslagboxen kant-en-klare 'uitruksets' klaarliggen, die speciaal waren gemaakt voor het plegen van moordaanslagen. In de sets zaten twee automatische vuurwapens, een pistool, een kogelvrij vest en een extra patroonhouder. Met de sets kon de bende "op ieder moment over de gewenste middelen beschikken.

LIQUIDATIES

De groep zou onder meer betrokken zijn bij de liquidaties van
in de Utrechtse wijk Overvecht en
en
in Amersfoort. De daders gingen volgens het OM gewetenloos te werk en waren uit op geld.
De verdachten zouden hun slachtoffers hebben gefilmd voordat ze om het leven werden gebracht. Donderdag werden een aantal films en geluidsopnames getoond. "Een van hen zei in het filmpje dat er ingezoomd moest worden op 'de kankerkop' van Belhadj, die vermoord werd in Amsterdam", vertelde verslaggever Kees Hoogendijk donderdagochtend vanuit de rechtbank.

HUURMOORDENAAR

De boekhouding van de verdachten, een in beslag genomen notitieblokje, geldt volgens Hoogendijk als het centrale bewijsstuk in de hele zaak. Uit het administratieboekje zou blijken dat er geld betaald is aan een
. Dat is volgens het OM een synoniem voor huurmoordenaar.
Omdat de bewijslast rondom de individuele verdachten verschilt, kwam het OM met verschillende eisen. Zo zijn er van sommige verdachten dna-sporen op wapens gevonden en van anderen niet. Justitie is er wel van overtuigd dat alle verdachten te maken hebben met de moorden. "Volgens de officier is het niet nodig dat een verdachte daadwerkelijk zelf een liquidatie uitvoert om schuldig te zijn aan de voorbereiding erop", zegt Hoogendijk.

17 JAAR

Tegen een verdachte werd dan ook 17 jaar cel geëist, terwijl drie anderen 16 jaar gevangenis zouden moeten krijgen. Verder zijn er mannen die 14 jaar, 5,5 jaar en 3 jaar de cel in zouden moeten. Drie andere verdachten hoorden 12 maanden, 24 maanden en 30 maanden tegen zich eisen.
Wie de opdracht gaf voor de moordservice heeft de recherche nog niet kunnen vaststellen, bleek tijdens de zitting.

ZWIJGRECHT

De vijf verdachten die tijdens het proces aanwezig waren beriepen zich keer op keer op hun
. De officier benadrukte donderdag dat het recht om te zwijgen gerespteerd moet worden, maar dat de verdachten zo weglopen voor hun verantwoordelijkheid.
Vrijdag komen de advocaten van de verdachten met hun pleidooien. Het proces is dusdanig complex dat de uitspraak pas half december wordt verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.