Bewoners willen samenscholingsverbod in Overvecht.

UTRECHT - Omwonenden van winkelcentrum Overkapel in Overvecht hebben een brandbrief geschreven aan burgemeester Jan van Zanen van Utrecht. Ze willen een samenscholingsverbod bij Overkapel, zodat de politie tegen overlastgevende jongeren kan optreden.
"De overlast blijft toenemen ondanks de vele inspanningen van de veiligheidsregio en politie. Het plaatsen van de drie camera's van stadstoezicht lijkt vooralsnog geen effect te hebben", schrijven de omwonenden.

CAMERATOEZICHT

De camera's hangen sinds half september bij het winkelcentrum waar de jongeren vooral 's nachts rondhangen. Ze zouden hard schreeuwen, bewoners intimideren, vechten, drugs gebruiken, dealen en rotzooi laten liggen.
"Op dit moment lijden de bewoners zo erg onder de huidige overlast dat de nachtelijke slaap er niet meer in zit", aldus de bewoners. Voor de camera of voor de radio willen bewoners niets zeggen uit angst voor de jongeren.

SAMENSCHOLINGSVERBOD

Volgens de bewoners probeert de politie wel op te treden, maar ze kunnen niet zoveel. "Er zijn agenten die eerlijk toegeven dat ze in de huidige situatie weinig kunnen doen aan de overlast. Dit omdat er bijvoorbeeld geen samenscholingsverbod is in de nachtelijke uren." De bewoners pleiten daarom voor zo'n verbod in de hoop dat de politie dan de jongerenoverlast kan aanpakken.
Niet alleen omwonenden maken zich zorgen over de overlast in de wijk, ook de ondernemers willen dat er iets gebeurd: "De gemeente is er erg mee bezig. Ze moeten er bovenop zitten, want anders gaat het echt de verkeerde kant op."
Ook de ondernemers willen alleen anoniem hun verhaal doen: "Ik zou willen dat mensen zich volledig op hun gemak voelen, ongeacht welk tijdstip ze hier lopen." Volgens de ondernemers maken de hangjongeren rotzooi op het winkelcentrum en zijn ze intimiderend aanwezig.

OVERLEG

De gemeente Utrecht overlegt met politie, omwonenden en ondernemers om een oplossing te vinden voor de overlast. Zo zijn er onlangs camera's geplaatst. Utrecht heeft verder het bureau 'Veelzijdig Veilig' in de arm genomen om digitale buurtpreventie op te zetten. Volgens 'Veelzijdig Veilig' is dat vooral met het oog op de viering van Oud en Nieuw.
"We werven extra ogen in de buurt als een vorm van buurtpreventie in Overvecht Zuid en ook in een deel van Zuilen." Het gaat dan vooral om het opzetten van WhatsApp-groepen onder omwonenden en ondernemers om zo de buurt beter in de gaten te houden en overlast snel te melden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.