RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Ontgroeningen studenten niet afschaffen"

1/3
UTRECHT -

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) in Utrecht distantieert zich van alle vormen van geweld en treedt op tegen excessen tijdens introductietijden. Maar het afschaffen van alle ontgroeningen, zoals ook die in Utrecht, is een slecht idee. Bij de LKvV zijn studentenverenigingen uit het hele land aangesloten.

In Groningen willen onder meer de universiteit en de gemeente dat ontgroeningen in die stad stoppen. De bestuurders reageren op twee incidenten vlak na elkaar. Zo belandde een student in het ziekenhuis na een klap op zijn hoofd en er verscheen een lijst op internet met daarin vermeende erotische kwaliteiten van studentes.

Koepel LKvV vindt de excessen erg, maar noemt het onterecht dat goeden onder de kwaden lijden. "Afgelopen jaren was niks aan de hand, maar waar veel mensen bij elkaar komen gaan er dingen mis. Dit ging natuurlijk extreem mis en daartegen moeten we keihard optreden en zorgen dat het in de toekomst niet meer gebeurt", zegt Niels Hubregtse van de koepel. Regels rondom introducties moeten volgens hem worden verscherpt, maar deze incidenten moeten geen gevolgen hebben voor het bestaan van introducties.


ERFGOED

De incidenten hebben wel gevolgen voor het plan om het studentenleven op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed te zetten. Albert van der Zeijden van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed vindt dat er nog eens over gepraat moet worden met de LKvV.

De studenten hoeven niet bang te zijn dat het studentenleven nu niet meer op de lijst komt, zegt Van der Zeijden. "Daarop horen tradities van oudere mensen, jongere mensen, tradities van mensen met verschillende etnische herkomst", aldus Van der Zeijden.

"Het studentenleven is een leuk voorbeeld van een jongerentraditie die toch al op een hele lange geschiedenis kan bogen. Vanuit dat perspectief vind ik het belangrijk dat het erop komt", zegt Van de Zeijden. Wel wil hij dat er een bezinningsmoment wordt ingelast en wil in gesprek met de LKvV.

De LKvV hoopt dat de plaatsing gewoon doorgaat, maar ziet wel in dat er iets moet veranderen. "We hopen dat we samen die aanpassingen kunnen aanbrengen in de introducties en daarna in het cultureel erfgoed blijven."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -