RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Koningspaar opent tentoonstelling Aboriginal Art Museum

1/7
UTRECHT - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in Utrecht een expositie in het Aboriginal Art Museum aan de Oudegracht geopend.

Het koningspaar kwam rond 17.00 uur aan in Utrecht en ging na een ontvangst door hoogwaardigheidsbekleders meteen het museum in. Daar werd de expositie om 17.40 geopend.

Er was veel pers op de been en nieuwsgierige omwonenden die kwamen kijken wat er aan de hand is. Ook werden er oranjefans gezien die een glimp van het paar hoopten op te vangen.

Willem-Alexander en Máxima staken van alles op over het Australië van vroeger en nu. Ze kregen een rondleiding en gingen in gesprek met een Australische auteur en een kunstenares. Vervolgens openden ze de tentoonstelling.


VOC

De Australische ambassade deed het verzoek voor de tentoonstelling, omdat het 400 jaar geleden is dat de eerste Europeaan voet zette op Australische bodem. Dat was de VOC-schipper Dirk Hartog. In de tentoonstelling staan de verschillen tussen de VOC-mensen en Aboriginals centraal.

Het pronkstuk van de tentoonstelling 'Mapping Australia' is de Dirk Hartog-schotel, die afkomstig is uit het Rijksmuseum. De tinnen schotel werd onlangs gerestaureerd en is een week te zien in Utrecht. Daarna gaat hij naar Australië.


STAATSBEZOEK

Op 31 oktober stappen de koning en koningin in het vliegtuig naar Australië. De reis staat vooral in het teken van de historische banden tussen Nederland en Australië. Aansluitend brengen ze ook een bezoek aan Nieuw-Zeeland.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht