Kerkleden hebben veel vragen over misbruikzaak

AMERSFOORT - In de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Amersfoort zijn zo'n zestig leden afgekomen op een bijpraatsessie over het misbruikschandaal van dertig jaar geleden. Het was een heftige, emotionele bijeenkomst waar veel vragen aan de orde kwamen.
De leden wilden vooral weten waarom de zaak in 1986 onder het vloerkleed is geschoven. De kerkraad kon niet zeggen hoe het destijds precies gegaan is, maar beloofde dat grondig te gaan onderzoeken. Het bestuursorgaan zei het misbruik van zeker twaalf jongens door een lid van de kerk "zelf ook vreselijk" te vinden.
De kerkraad sluit niet uit dat er nog meer zaken aan het licht komen dan tot nu toe bekend. Naar aanleiding van de berichtgeving erover zouden zich meer slachtoffers kunnen melden.
Verder kwam tijdens de bijeenkomst naar buiten dat de vrouw en andere familieleden van de dader ten tijde van de zaak ook op de hoogte waren van het seksueel misbruik. Eerder bleek al dat leden van het kerkbestuur ervan wisten.

METEEN MELDEN

Het Meldpunt Seksueel Misbruik in kerkelijke relaties vindt dat het kerkbestuur in 1986 meteen aan de bel had moeten trekken. De dominee van destijds heeft tegen RTV Utrecht gezegd dat er intern wel over gesproken is en maatregelen zijn genomen. "Ook met de slachtoffers", aldus de predikant die inmiddels met pensioen is.
Volgens het meldpunt had het misbruik bij justitie gemeld moeten worden. "Ambtsgeheim of niet, er zijn strafbare feiten gepleegd en dat meld je", aldus Ineke van Dongen.
Het is onduidelijk of de dader nu nog strafrechtelijk vervolgd kan worden. "De regels omtrent verjaring zijn de afgelopen jaren veranderd", aldus Van Dongen. Ook het Openbaar Ministerie kan geen uitsluitsel geven: "daarvoor kennen we de details niet". Het meldpunt heeft de kerk geadviseerd om alsnog contact met justitie op te nemen.

ERNSTIG ZIEK

De dader, een nu 71-jarige man, is nog steeds lid van de kerk. Volgens kerkraadslid Te Roller is de man uit Hoevelaken ernstig ziek en is er onlangs nog voor hem gebeden. "Dat was het moment dat wij ingelicht werden over zijn verleden."


Interview met een voormalig predikant
'Misbruik had eerder gemeld moeten worden'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.