Utrechtse koeien relatief vaak buiten

PROVINCIE UTRECHT - Nederlandse koeien staan steeds minder vaak in de wei. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liep vorig jaar 65 procent van de melkkoeien een gedeelte van het jaar buiten. Dat was een jaar eerder nog 69 procent.
Daarbij viel op dat koeien in veenweidegebieden in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland, het vaakst buiten komen. Bedrijven in deze gebieden zijn doorgaans klein en hebben naar verhouding meer grasland beschikbaar voor beweiding. De Utrechtse koeien staan op de derde plaats in de ranglijst.
Volgens het CBS is de weidegang van koeien vooral bij grotere bedrijven lastiger in te passen in de bedrijfsvoering.
Milieudefensie stelt dat de CBS-cijfers laten zien dat de sector het niet zonder wettelijke verplichting voor elkaar krijgt om koeien in de wei te houden. "Hopelijk komt er nu eindelijk een meerderheid in de Tweede Kamer om weidegang verplicht te stellen, het is vijf voor twaalf", reageerde Bart van Opzeeland van de milieuorganisatie.
Zuivelcoöperatie FrieslandCampina stelt nu miljoenen euro's extra beschikbaar om meer koeien in de wei te krijgen. Het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Amersfoort heeft, maakte maandag bekend dat het de zogeheten weidegangtoeslag wil verhogen naar 1,50 euro per 100 kilo melk. Dat is nu nog 1 euro per 100 kilo.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.