KNVB bezorgd over rubberkorrels in kunstgras

ZEIST - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven moet mogelijk extra onderzoek doen naar de gezondheidsrisico's van rubberkorrels van autobanden die verwerkt zijn in kunstgrasvelden. Dat stelt de KNVB.
Aanleiding voor de zorgen van de voetbalbond in Zeist is een uitzending van Zembla woensdagavond. Daarin zeggen wetenschappers dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen. Ook stellen zij dat er niet op deze velden gespeeld moet worden, zo lang de gevaren niet zijn vastgesteld.

ZORGVULDIG KIJKEN

"Hoewel in de uitzending van Zembla niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat de rubberen korrels gezondheidsrisicos met zich meebrengen, vindt de KNVB dat het RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek moet doen. Meer onderzoek levert meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters."
Het RIVM heeft op basis van diverse onderzoeken vastgesteld dat er bij het sporten op met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico is te verwachten.
Het instituut heeft de KNVB laten weten nog steeds achter de resultaten van deze onderzoeken te staan en stelt in een reactie dat er al een onderzoek loopt op Europees niveau door een chemicaliëninstituut. De uitkomst hiervan wordt naar verwachting begin volgend jaar verwacht.
De reden voor het gebruik van rubberen korrels op kunstgrasvelden is dat de bal daardoor beter zou stuiteren en voetballers er betere slidings op kunnen maken.
De voetbalbond bespreekt de bevindingen van Zembla maandag in een overleg met het RIVM en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), de instantie die gemeenten adviseert over dergelijke velden.

REGIO

Utrecht is tien jaar geleden al gestopt met de aanleg van kunstgras waar rubberkorrels in verwerkt zijn. Volgens wethouder Jansen was de gemeente daarmee een van de eerste gemeenten in Nederland. In Utrecht hebben nog maar tien van de zeventig velden rubberkorrels in kunstgras.
Amersfoort meldt dat het inwoenrs gaat informeren over het gebruik van rubbergranulaat. De gemeente zegt dat de velden moeten voldoen aan een keurmerk dat eisen aan de korrels stelt.
"Als uit het onderzoek door de Europese commissie blijkt, dat het gebruik van rubbergranulaat onacceptabele risico's met zich meebrengt, dan zullen de eisen in het Milieukeurmerk worden aangepast", aldus de gemeente.

"Rubberkorrels in kunstgras mogelijk gevaarlijk voor gezondheid"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.