Provincie vecht tegen lege winkelcentra

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht gaat veel strenger optreden tegen gemeenten die nieuwe winkels laten bouwen terwijl er nog veel leeg staan. Gedeputeerde Bart Krol heeft dat woensdag samen met andere provincies afgesproken met minister Kamp van Economische Zaken.
"In de komende jaren zullen minder fysieke winkels overblijven en zullen minder mensen naar fysieke winkels toegaan. Toch worden nog veel winkels bijgebouwd", zegt Krol. "Het gaat echt om grootschalige leegstand de komende jaren."
De gedeputeerde wil gemeenten helpen om de winkelgebieden beter te plannen. "We zijn begonnen om te kijken waar in Utrecht veel leegstand wordt verwacht", zegt Krol. Ook laat hij onderzoek doen naar het koopgedrag in de regio.

INGRIJPEN

Krol wil overleggen met de gemeenten over de maatregelen, maar sluit niet uit dat hij wel eens hard zal ingrijpen. "Soms moet je zeggen: wat u in uw gemeente doet, heeft ook effect op de winkelsituatie in uw buurgemeente", aldus Krol. Hij zal dan aan de gemeente vragen om andere plannen te maken.
De afgelopen tien jaar verdubbelde de leegstand in ons land, naar tien procent gemiddeld nu. In de regio is Zeist koploper, met 19 procent van de winkels die leegstaat. In Nieuwegein staat zo'n 4 procent leeg en IJsselstein heeft te maken met 1 procent lege winkels. Daar komen volgend jaar dan ook twee nieuwe winkelstraten bij.

Gedeputeerde Bart Krol wil minder lege winkelpanden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.