RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Miljarden euro's aan Nederlands goud naar Zeist

1/2
ZEIST - Zo'n 189 ton aan goud met een waarde van miljarden euro's moet binnenkort in Zeist worden opgeslagen. Ook komt het bankbiljettenbedrijf van De Nederlandsche Bank (DNB) naar het defensieterrein Camp New Amsterdam. Het goud en het geld liggen nu nog in Amsterdam, maar dat zorgt daar voor veel problemen.

Door de aanwezigheid van de kluis op het hoofdkantoor in Amsterdam wordt het vanwege de zeer strenge beveiliging steeds lastiger voor honderden bezoekers, 1600 medewerkers en omwonenden. Ook is het verre van ideaal om waardetransporten af en aan te laten rijden in het drukke centrum van Amsterdam.

Het goud moet vanaf begin 2022 worden ondergebracht in Zeist. Op Camp New Amsterdam wordt de komende jaren voor 90 miljoen euro een nieuw zwaarbeveiligd pand neergezet met een slotgracht eromheen. "Groot bedrag, maar we gaan er wel iets op besparen omdat we straks minder kosten hebben in Amsterdam", zegt Coen Voormeulen van DNB.

Op het terrein zijn onder andere marechaussees gevestigd. Die spelen ook al een belangrijke rol bij de beveiliging van de waardetransporten van DNB en zullen dat in de toekomst ook doen. Op Camp New Amsterdam komen ongeveer 100 extra werknemers van DNB te werken.


VALSEMUNTERIJ

Naast de opslag van goud wordt het nieuwe Cash Centre van DNB verantwoordelijk voor het sorteren en distribueren van bankbiljetten. Ook komt er een analysecentrum tegen valsemunterij en een Europees Testcentrum voor onderzoek naar het duurzaam gebruik van bankbiljetten.

Het hoofdkantoor in Amsterdam wordt gerenoveerd. Bezoekers kunnen er ook in de toekomst nog terecht om oude guldenbiljetten of beschadigde eurobiljetten om te wisselen.

In totaal heeft Nederland 612 ton goud ter waarde van 23,4 miljard euro. Verreweg het grootste deel daarvan ligt opgeslagen bij de Federal Reserve in New York. Hoeveel geld er aan bankbiljetten in Amsterdam ligt is geheim.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -