Woongroep verliest zaak om Kasteel Stoutenburg

STOUTENBURG - De woongroep Franciscaans Milieuproject in Leusden moet flink meer huur betalen voor Kasteel Stoutenburg. Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechter. Of de commune dat kan betalen is nog maar de vraag.
De woongroep ligt al jaren in de clinch met het Utrechts Landschap. Die is eigenaar van het kasteel en wil de huur verdubbelen en een nieuw huurcontract afsluiten. De woongroep stapte daarom naar de rechter en die oordeelt nu dat het kasteel een bedrijfsruimte is. Dan gelden andere voorwaarden dan bij een woonbestemming.
Volgens de rechter gebruikt de communiteit de ruimtes onder meer voor commerciële verhuur en activiteiten waar geld voor wordt gevraagd, zoals kookworkshops. De rechter geeft de commune tot 1 januari om het contract te tekenen of het monumentale pand te verlaten. Bewoners en bestuur gaan zich volgende week beraden op de nieuwe situatie.
Het Franciscaans Milieuproject huurt vanaf 1991 het kasteel Stoutenburg. Acht vaste bewoners zijn nauw verbonden met de natuur en leven als in een klooster. Ze hebben hun eigen inkomen en begeleiden mensen die tijdelijk in het kasteel verblijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.