"Geen reden om niet te voetballen op kunstgras"

AMERSFOORT - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht niet dat het gebruik van rubberkorrels op kunstgras leidt tot risico's voor de gezondheid. Het instituut uit Bilthoven begrijpt dat er naar aanleiding van de uitzending van Zembla onrust is ontstaan, maar ziet geen reden om te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden.
Het RIVM adviseert ouders nog wel om kinderen niet te laten spelen met de rubberen korrels. Ook wordt aanbevolen om na het sporten te douchen en schone kleren aan te trekken.

MAARSSEN

Voetbalclubs in de regio vragen zich ondertussen af of ze de wedstrijden op kunstgrasvelden dit weekend wel moeten laten doorgaan. De zwarte korrels van zogeheten rubbergranulaat op de velden zouden
voor de gezondheid.
Voetbalclub VV Maarssen sluit vanwege de korrels het kunstgrasveld. De wedstrijden die daar zaterdag op gespeeld zouden worden, gaan door op een ander veld. "Waar rook is, is vuur. Wij sluiten het veld", zegt voorzitter Warner van Vossen.
Bij voetbalvereniging CDW in Wijk bij Duurstede spelen ze in ieder geval tot de herfstvakantie niet meer op de kunstgrasvelden.

SCHOOLKINDEREN

Ook schooldirecteur Heidi van Wezel van De Kameleon in Den Dolder verbiedt haar leerlingen nog langer op het naastgelegen voetbalveld te spelen. "De kinderen spelen elk vrij moment op het veld. Ze maken torens van de korrels, trekken sporen, ze zitten erop. Ik gebruik mijn boerenverstand en wij komen dus niet meer op dit veld."
Veel clubs in de regio zeggen het standpunt van de KNVB te volgen en wachten op de resultaten van nader onderzoek.

GEMEENTEN

Enkele gemeenten in de regio hebben inmiddels laten weten om hoeveel velden het gaat binnen hun gemeente.
telt zeker tien velden met de omstreden kunstgraskorrels,
heeft er vier,
acht en in
gaat het om een onbekend aantal velden bij drie verenigingen.

ONDERZOEK

De KNVB praat maandag met het RIVM, de Vereniging Sport en Gemeente (VSG) en andere sportorganisaties over de vervolgstappen. Duidelijk is al wel dat er een nieuw onderzoek komt naar de risico's van de rubberkorrels. Daar heeft minister Edith Schippers (Sport) het RIVM al opdracht toe gegeven. Het onderzoek moet nog voor het einde van dit jaar klaar zijn.
Er loopt al een groter Europees onderzoek naar de rubberkorrels, maar daarop wil Schippers niet wachten. Ze kan zich de ongerustheid van veel ouders van sportende kinderen voorstellen en wil dat het RIVM haast maakt met het nieuwe onderzoek.
Schippers benadrukt dat ze uit voorzorg handelt en dat ouders in de tussentijd hun kinderen met een gerust hart het veld op kunnen laten gaan. "Er is meer bewijs dat barbecueën slecht is dan dat deze stoffen slecht zijn", aldus de minister. Het is volgens haar juist belangrijk om te blijven sporten.

KNVB

Voetbalclubs die wedstrijden afgelasten omdat er anders op kustgrasvelden moet worden gespeeld, hoeven niet veel tegenstand van de KNVB te verwachten. Dat valt volgens de
op te maken uit de woorden van Chris van Nijnatten van de voetbalbond. "De KNVB zal waarmaken wat we zeggen: dat we begrijpen dat er onrust is en dat we begrijpen dat ouders bang zijn hun kinderen te laten spelen op die ondergrond."
Van Nijnatten verwacht niet dat het wedstrijdschema gevaar loopt. "Als er grote problemen zijn dan lossen we die samen met de clubs op. Wedstrijden kunnen bijvoorbeeld ook doordeweeks worden gespeeld."

VV Maarssen voetbalt niet meer op kunstgras

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.