Debat over rondweg Amersfoort nadert ontknoping

AMERSFOORT - Het lijkt erop dat de omstreden westelijke rondweg bij Amersfoort er gaat komen. De weg moet de verwachte verkeersgroei de komende jaren opvangen. Al jaren praat de Amersfoortse politiek over deze rondweg, omdat er ook veel weerstand is tegen het plan. Dinsdagavond hakt de gemeenteraad de knoop door.
Tegenstanders haalden eerder ruim 2200 handtekeningen op tegen rondweg. Buurtbewoner Liedewij Haver Droeze is een van hen. "Ons grootste bezwaar is dat er een plan ligt voor een weg waarvan de uitgangspunten achterhaald zijn. Het kost 67,1 miljoen euro en er moeten meer dan 3000 bomen voor wijken. En dat alles voor een minuut tijdswinst in de spits."

GELUIDSOVERLAST

De Amersfoortse politiek lijkt zich hier echter weinig van aan te trekken. VVD-fractievoorzitter Daniëlle van Wijngaarden zegt dat de handtekeningen zijn verkregen op basis van
. "Er staat onder meer in dat er veel groen verdwijnt. Maar alles wordt gecompenseerd. Ook wordt er aangegeven dat er een verslechtering komt van de leefomgeving, terwijl zo'n 90 huishoudens juist minder last krijgen van geluidsoverlast en fijnstof."
Bovendien zou het plan voor de rondweg al meerdere malen aangepast zijn om tegemoet te komen aan klachten over overlast en verslechtering van het woongenot, zegt de VVD. "De weg is nog verder opgeschoven van de huizen vandaan. Ook kijken we nog of onder meer beplanting de fijnstof en geluidsoverlast verder kan inperken."

GEEN GELD

Toch zijn alle aanpassingen niet voldoende voor de tegenstanders van de rondweg. Veel mensen in de buurt gaan er volgens hen nog op achteruit. Ze hopen vurig dat de raad dinsdagavond met een een oplossing komt. "Maar er is nu geen geld om ervoor te zorgen dat niemand er op achteruit gaat. Er moet dus óf meer geld komen óf het plan moet worden aangepast", stelt Haver Droeze.
Als de raad akkoord gaat met het plan, stappen tegenstanders van de weg naar de Raad van State.

"We hebben er alles aangedaan om de geluidsoverlast in te perken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.