Hoogleraar: les over terrorisme op Utrechtse scholen

UTRECHT - Kinderen op Utrechtse scholen zouden speciale lessen moeten krijgen over het begrip terrorisme. Dat zegt hoogleraar pedagogiek Micha de Winter.
Hij leidt een groep van wetenschappers en bestuurders die de stad Utrecht gaat adviseren over polarisatie en radicalisering.
Uit onderzoek blijkt dat op scholen veel behoefte is om op een goede manier met leerlingen over terrorisme te praten, zegt De Winter tegen Radio M Utrecht. De lessen zouden volgens hem gegeven kunnen worden door experts of leerlingen van de universiteit.
Vragen die centraal moeten staan zijn: "Wat is terrorisme eigenlijk? Wat richt het aan? Waar komt het vandaan. Is het allemaal wel zo idealistisch in dat kalifaat?"

SEGREGATIE

Ook merkt De Winter op dat Utrechtse kinderen steeds minder vaak omgaan met leeftijdsgenoten uit andere wijken. Leerlingen uit een probleemwijk als Overvecht ontmoeten zelden leerlingen uit de naastgelegen chiquere wijk Tuindorp. En dat is slecht.
"Als er geen contact is tussen verschillende bevolkingsgroepen is dat de basis voor vooroordelen en haat tegen elkaar. Een idee zou kunnen zijn of je in het onderwijs uitwisselingen kan organiseren. Samen sporten of aan cultuurprojecten werken."

ADVIESGROEP

Het
dat de gemeente gaat adviseren wordt dinsdag gepresenteerd tijdens het congres 'Utrecht zijn we samen'. Dat is in de CineMec-bioscoop in Leidsche Rijn. Naast De Winter is ook UU-hoogleraar en terrorisme-expert Beatrice de Graaf onderzoeksleidster.

KALIFAATREIZIGERS

Bij de
halfjaarlijkse rapportage over radicalisering in de gemeente Utrecht bleek in het halfjaar daarvoor dat een islamitisch gezin van vijf mensen was uitgereisd naar het kalifaat. Nog eens zes andere geradicaliseerde Utrechters probeerden dezelfde reis te maken, maar zijn tegengehouden.

Micha de Winter legt uit in Radio M Utrecht-programma Utrecht is Wakker.
Hoogleraar: les over terrorisme op Utrechtse scholen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.