Nieuwe coalitie Oudewater hamert op zelfstandigheid

OUDEWATER - De nieuwe coalitiepartijen van Oudewater willen dat de gemeente zelfstandig blijft. De samenwerking met buurgemeente Woerden moet ook daarop gericht zijn en eerder gemaakte afspraken over de invulling ervan moeten worden herzien. Dat staat in het gepresenteerde coalitieakkoord van De Onafhankelijken en VVD-D66.
Volgens fractievoorzitter René van den Hoogen van De Onafhankelijken is de zelfstandigheid belangrijk. "Wij hebben onze eigen identiteit en onze eigen kracht. Oudewater heeft ruimte nodig om haar eigen beleid te voeren."

SLAGKRACHT

Volgens VVD-D66-fractievoorzitter Elly van Wijk wil Oudewater zeker blijven samenwerken met Woerden. "Oudewater is een kleine gemeente en door samenwerking zijn we efficiënt en winnen we aan slagkracht". Maar de manier waarop daar invulling aan wordt gegeven willen de partijen opnieuw tegen het licht houden.
Zo willen ze meer ruimte voor het voeren van eigen beleid. "We hebben bijvoorbeeld afgesproken dat Woerden het gras bij ons maait, maar wij vinden dat ze dat niet vaak genoeg doen. Hier moeten we dan ook met Woerden over in gesprek", zegt Van den Hoogen.

ARGUSOGEN

De nieuwe wethouder van VVD-D66 wordt
, die eerder wethouder was in Woerden. Van den Hoogen begrijpt dat er inwoners zullen zijn die daar met argusogen naar kijken. "Toch ga ik er vanuit dat we juist voordeel hebben van zijn kennis over het reilen en zeilen van het Woerdense ambtenarenapparaat."
De nieuwe coalitie zegt ook te willen bouwen aan de voorzieningen van Oudewater. "Goede basisvoorzieningen horen bij een prettig woon-, leef- en recreatieklimaat. Wij streven onder andere naar de realisatie van een volwaardig zwembad. Tot die tijd blijft het huidige bad open." Andere speerpunten gaan over de zorg, het bestuur, de financiën, het ondernemingsklimaat en duurzaamheid.

MOTIE VAN WANTROUWEN

Oudewater had een nieuw college nodig, nadat het vorige was gevallen na een aangenomen
. De wethouders Vermeij van De Onafhankelijken en De Regt van het CDA traden daarom af. De Onafhankelijken ruilden de christendemocraten daarna in voor VVD-D66.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.