Historische stadskraan Utrecht mogelijk bij Monicabrug

Impressie van een nieuwe stadskraan bij de Monicabrug.
Impressie van een nieuwe stadskraan bij de Monicabrug. © Erik Meulenbelt
UTRECHT - De stichting wilde de kopie van de allereerste stadskraan aanvankelijk laten terugkregen naar de hoek van de Ganzenmarkt en de Oudegracht. Daar verrees de reusachtig machine in de vijftiende eeuw en bleef hij eeuwenlang staan, tot het bovendeel in 1837 afbrak bij het takelen van de gietijzeren vrouwenbeelden van de Winkel van Sinkel. De oorspronkelijke locatie is volgens de gemeente echter [link]http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1437124/gemeente-utrecht-zoekt-nog-naar-plek-stadskraan.html|niet meer geschikt[/link].
KRAANKINDEREN
Utrecht bouwde sinds de middeleeuwen op meerdere plaatsen in de binnenstad stadskranen die scheepsvrachten van en naar de kade tilden. Zogenoemde 'kraankinderen' in een tredrad zorgden voor de aandrijving.
De [link]http://stadskraan.nl/|stichting Stadskraan[/link] overlegt nu over een replica bij de Monicabrug. Hoewel daar nooit een permanente hijskraan heeft gestaan, blijft het historische verhaal volgens initiatiefneemster Liesbeth Bouwhuis juist. "Vroeger stonden er veel kranen en molens rondom de Weerdsluis hier vlakbij. De nieuwe plek geeft daarom genoeg historische waarde aan de stadskraan."
OMWONENDEN
Of de houten stadskraan van 13 meter hoog er ook echt komt is nog lang niet zeker. De stichting spreekt eerst met omwonenden. Als de gemeente Utrecht uiteindelijk instemt met een voorstel, zou het bouwwerk er begin 2019 kunnen staan.
De stichting [link]http://www.stichtingbouwloods.nl/projecten/172|Bouwloods Utrecht[/link] wil van de bouw van de kraan een leerwerkproject maken voor mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.